Folkliga protester, Nyheter

Iran: Brutal attack mot miljöaktivister

Iranska regimens repressiva styrkor i Esfahan gick till en brutal attack i fredags mot tusentals människor som hade bildat en mänsklig kedja för att protestera mot prästerskapets förödande politik som har bidragit till att Zayandeh-Roud-floden torkat upp.

Flera deltagare skadades när regimens säkerhetspoliser och civilklädda agenter attackerade folkmassan som hade samlats i en fredlig protestaktion vilken till en början inte hade några som helst politiska ambitioner. Men efter den brutala attacken mot fredliga demonstranter ropade folket ”död åt diktatur”. Flertal människor har skadats och minst 10 personer har arresterats och förts till okända platser, säger ögonvittnen i en telefonintervju med FFFI. Säkerhetspoliser har förhindrat journalister att ta sig till platsen och konfiskerade deras kamera, säger vittnen.

Den lokala nyhetssajten ”Sahab” som hade rapporterat om sammandrabbningar i samband med protestaktionen tog bort inlägget kort efter publicering.

Flera demonstranter dödades och 100-tals arresterades under förra årets protester mot iranska regimens miljöpolitik. Många av de arresterade sitter fortfarande frihetsberövade i regimens fängelser.