Folkliga protester, Nyheter

Tårgas och kulor mot böndernas protest mot vattenbrist i Esfahan-området, fyra döda

Iranska regimens säkerhetsstyrkor avfyrade tårgas och gummikulor mot arga lantbrukare från byn Khorasgan, nära Irans tredje största stad Esfahan, på onsdagskvällen, den 27 februari, i ett försök att skingra de samlade bönderna och stoppa deras protestaktioner mot bristen på vatten i området.

Men attacken utlöste våldsamma sammandrabbningar mellan folket och de repressiva säkerhetsstyrkorna och fortsatte ända fram till 21:00 lokaltid. Även kvinnor skyndade till böndernas undsättning och hjälpte dem att motstå de repressiva styrkorna.

Hittills har minst fem personer, däribland en kvinna, dödats och hundratals skadats efter skottlossning från regimens säkerhetsstyrkor. Bland de skadade finns fyra personer som fått allvarliga ögonskador och mist synen, enligt rapporter till Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI).

Över 160 bönder greps av prästerskapets säkerhetsstyrkor och civilklädda agenter i samband med deras protester och fördes till okända platser. Uppgifter till FFFI som senare bekräftats av rapporter från olika internationella och iranska medier säger att en regeringsbyggnad och tre till fem bussar som tillhörde Revolutionsgardet sattes i brand av demonstranterna under onsdagens sammandrabbningar. Detta tvingade styrkor från Revolutionsgardet som hade satts in mot demonstranterna att dra sig tillbaka. Videoklipp från sammandrabbningarna har enligt rapporter lagts upp på Youtube.

Arga bönder började protestera framför den lokala polisstationen efter att en av deras kollegor från byn Khorasgan hade arresterats. Av rädsla för attacker släppte regimens säkerhetsstyrkor den arresterade mannen. Samtidigt identifierade säkerhetsstyrkorna de som hade deltagit i protesten och slog till mot den över natten och arresterade fler av dem.

Onsdagens sammandrabbningar är en fortsättning på lantbrukarnas demonstrationer i staden Esfahan som har pågått sedan den 22 februari. Demonstranter från olika regioner, däribland Khorasgan, Varzaneh, Ziar, Gavand och Gavkhouni, har tillsammans med sina familjer upprättat läger i stora områden och fört sina jordbruksmaskiner och traktorer till protestplatsen.

Bönderna protesterar mot prästerskapets förödande politik som har bidragit till att Zayandeh-Roud-floden torkat upp. Demonstranterna menar att prästerskapets regim har omvandlat Zayandeh-Roud floden till en grusväg och på så sätt utplånat jordbruket i hela regionen.