Avrättningar, Nyheter

Mångmiljardären avrättad i Iran

En rik iransk affärsman som lurade till sig 2.6 miljarder dollar (ca. 17 miljarder kr) från en statlig bank avrättades på lördagen, rapporterar prästerskapets statliga television.

Mahfrid Khosravi, även känd som Amir Mansour Aria stod anklagad för det största bedrägeriet i Islamiska republikens 35-åriga historia enligt regimens egna medier.

Han avrättades genom hängning i Evin-fängelset tidigt på lördagsmorgonen efter att prästerskapets högsta domstol bekräftade dödsstraffet mot honom.

Prästerskapets högsta domstol har dessutom fastställt dödsdomar mot fyra andra inblandade personer vilka var dömda till döden för att ligga bakom ett finansiellt bedrägeri i 2012.

De inblandade hade med hjälp av falska dokument fått kredit på en av Irans främsta finansiella institutioner, Bank Saderat, för att köpa tillgångar, inklusive statsägda företag som den stora stålproducenten Khuzestan Steel Co.

Över 35 företag från produktion av mineralvatten till en fotbollsklubb och köttimport från Brasilien ingick i Khosravis affärsimperium. Bankbedrägeriet hade enligt regimens uppgifter pågått sedan 2007.

Totalt 39 individer åtalades i fallet. Fyra, där ibland Mahfrid Khosravi, Behdad Behzadi, Iraj Shojaee och Saeed Kinani Rezazadeh dömdes för ”korruption på jorden” samt för att ”störa” landets ekonomi, sade regimens riksåklagare Gholam-Hossein Mohseni-Ejei.

Därtill dömdes två banktjänstemän till livstids fängelse medan 19 andra, nästan alla högt uppsatta regeringstjänstemän, fick mellan två till 20 år i fängelsestraff, rapporterar regimens officiella nyhetsbyrå IRNA som citerar Ejehe.

Fallet blev en del av en allt större splittring inom den konservativa eliten som styr i Iran med järnhand.