Nyheter

Dödsdomar i Irans största bedrägerifall fastställda

Prästerskapets högsta domstol har fastställt dödsdomarna mot fyra personer som dömdes till döden för att ligga bakom ett finansiellt bedrägeri i 2012 på motsvarande 2.6 miljarder dollar. Detta är det största bedrägeriet i Islamiska republikens 32-åriga historia.

De fyra, Mahfrid Khosravi, Behdad Behzadi, Iraj Shojaee och Saeed Kinani Rezazadeh dömdes för ”korruption på jorden” samt för att ”störa” landets ekonomi, sade regimens riksåklagare Gholam-Hossein Mohseni-Ejei. Han sade att domstolen fastställde domarna i söndags och beordrat att dödsdomarna ska verkställas.

Ytterligare två banktjänstemän har dömts till livstids fängelse medan 19 andra, nästan alla högt uppsatta regeringstjänstemän, har fått fängelsestraff från 2 till 20 år, rapporterar regimens officiella nyhetsbyrå IRNA som citerar Ejehe.

Fallet blev en del av en allt större splittring inom den konservativa eliten som styr i Iran.

Ahmadinejad och hans kabinett har anklagats av den andra delen av konservativa fraktionen för att orsaka detta omfattande bedrägeri genom att inte vara vaksamma.

Iranska regimens rättsväsende leds av Sadeq Larijani, bror till parlamentets talman Ali Larijani som hamnade i en hett debatt mot Ahmadinejad i parlamentet den tredje februari när prästerskapets president anklagade Larijanis familj för korruption.