Nyheter

Irans val till FN:s NGO får skarp kritik

USA och FN:s Människorättskommitté kritiserade skarpt valet av Iran till FN:s kommitté för icke-statliga organisationer (NGO) och beskriv det som ett ”oroande resultat”

Verkställande direktör för FN:s Människorättskommitté i Genève, Hillel C. Neuer, sade att ” idag är en svart dag för de mänskliga rättigheterna”.

Iran valdes på onsdagen till medlem i FN:s Kvinnokommission (Commisson of the Status of Women, CSW) som är en funktionell kommitté under ECOSOC (FN:s ekonomiska, kulturella och sociala rådet) med ett grundläggande ansvar för policyutveckling inom jämställdhet.

Den amerikanska FN-ambassadören, Samantha Power, kritiserade utnämningen av iranska regimen och sade att ”den iranska regimens envälde fängslar regelbundet människorättsförsvarare, misshandlar och tortera de och berövar ständigt kvinnornas rättigheter” och valet av Iran är oroande.

FN:s kommitté för icke-statliga organisationer (NGO) har 19 medlemmar som väljs av FN:s ekonomiska och sociala råd (eller Ekonomiska och sociala rådet), ECOSOC, som består av 54 medlemsländer.

Tidigare i veckan kritiserade regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, jämställdheten mellan könen och sade  att jämställdhet mellan könen är västvärldens påhitt och är absolut fel.