Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Khamenei: Jämställdhet mellan könen är västerländskt och fel

Högsta ledaren för den klerikala fascistregimen i Iran, Ali Khamenei, sade på lördag att jämställdhet mellan könen är västvärlden påhitt och är absolut fel.

Han som talade inför hundratals iranska kvinnor på lördag, sade att västvärldens syn universum och världen är en materialistisk syn och detta synsätt är den grundläggande orsaken till “djup avvikelse” i västerländska idéer om kvinnor.

Ali Khamenei uppgav att “de västerlänningarna har, på en mängd av olika skäl, missförstått frågan om kvinnorna”, men har lyckats genom sin propagandamaskin marknadsföra sina “felaktiga och destruktiva förståelse” om kvinnor i hela världen samtidigt undertrycker någon motsatt röst.

Khamenei kritiserade också teoretiska grunden för många internationella konventioner och tillade notera att västvärldens krav på att upprätthålla sådana felaktiga grunder är orsaken till korruption i det mänskliga samhället.

I en rapport förra året  sade World Economic Forum,  som mäter WEI  skillnader i levnadsförhållanden mellan män och kvinnor i olika länder, hämnade i Iran på plats 130.

“Jämställdhet är inte alltid samma sak som rättvisa; rättvisa är alltid rätt, men jämställdhet är ibland rätt och ibland fel, tillade Khamenei.
Han anklagade också väst för ”sin instrumentella användning av kvinnor i ekonomiska frågor”, och sade att väst förnedrar kvinnor genom att göra dem för ”mäns mättande köttsliga begär”.

Han betonade att den viktigaste frågan för kvinnor är den känsla av trygghet och sinnesfrid att kvinnor finner inom familjer, och tillade att alla hinder som berövar kvinnors känsla av trygghet bör identifieras och tas bort.

Irans konstitution

Den islamiska rätten, sharia, och de religiösa urkunderna utgör grunden för Irans lagar.  De iranska religiösa myndigheterna påstår att de bara vakar över en gudagiven (Sharia). Enligt den rådande grundlagen kvinnor diskrimineras ibland annat månggifte, olika arvsrätt för kvinnor och män och dödsstraff genom stening, liksom att kvinnor inte anses lämpliga att bli domare.