Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen: krav på att demontera tungvattenreaktor, en illusion

Iranska regimens utrikesminister, Javad Zarif, gick på onsdagen till attack mot senaste tidens uppmanar om ökade begränsningar för Irans kärnteknikprogram, rapporterar Associated Press (AP) från Tokyo.

Zarif, som är på ett officiellt besök i Japan sade till pressen att västvärlden ”kan inte hysa illusioner” om att Iran helt upphör med sitt urananrikningsprogram. Han upprepade dessutom att iranska regimen inte kommer ge upp arbetet med att bygga färdigt sin tungvattenreaktor, rapporterar AP.

”Vi kommer inte att stänga den, vi kommer inte att demontera den. Vi kommer inte att stänga eller demontera något som utgör vår röda linjen”, sade Zarif under en presskonferens inför möten med Japans premiärminister och utrikesminister.

”Men vi kommer att ta itu med oron för kärnvapenspridning som människor kan ha”, tillade han med hänvisning till regimens urananrikningsprogram och tungvattenreaktorn i Arak.

Zarif tillade att Iran ”är angelägna om att utnyttja Japans kärnkraftsteknik” och behöver investera mer än 100 miljarder dollar inom landets olje- och gasindustri samt 75 miljarder dollar inom landets petrokemisektor.

Iranska regimen har redan ett färdigt kärnkraftverk som är byggd med hjälp av Ryssland men sagt att man planerar bygga ytterligare 19 kärnkraftverk.

”Vi förhandlar med Ryssland om att bygga flera kärnkraftverk men det är inte en exklusiv klubb” sade Zarif och tillade ”visst, Japan kan spela en roll [här]”.