Nyheter, Pressmeddelande

USA fördömer Zarifs beslut att hedra en död Hizbollah-ledare

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif deltog i en minnesceremoni för den döde Hizbollah-ledaren, Imad Mughniyeh, under ett besök i Libanons huvudstad Beirut på måndagen och hedrade hans minne genom att lägga krans på Mughniyehs grav.

USA fördömde Zarifs beslut att hedra Mughniyehs minne i ett pressmeddelande publicerade på Vita husets hemsida på tisdagen.

Det hänsynslösa våld som Hizbollahs Imad Mugniyah utövade hade dödliga och destabiliserande effekter för Libanon och regionen, sade Vita husets taleskvinna Caitlin Hayden i pressmeddelandet.

Hon tillade att Mugniyah är ansvarig för ”avskyvärda terrorhandlingar” som dödat hundratals människor bland många amerikaner.

”Irans utrikesminister Mohammed Zarifs beslut att besöka Mugniyahs grav sänder fel budskap och förvärrar de regionala spänningarna”, sade Hayden vidare.

Kritiken från Vita huset kommer dagar innan interimsöverenskommelsen från den 24 november förra året i Genève ska börja genomföras. Iranska regimens president sade i kommentarer på tisdagen att interimsöverenskommelsen representerar västmakternas kapitulation inför den iranska nationens krav.

Kritiker till interimsöverenskommelsen som vill se ett ökat tryck på prästerskapet i Iran istället för sanktionslättnader kritiserade de senaste kommentarerna från iranska regimens president Hassan Rohani och beslutet från regimens utrikesminister att hedra Hizbollah-ledaren, Imad Mughniyeh. De menar att dessa beslut visar att iranska regimen hånar USA och presidenten Barack Obama samtidigt som Obama-administrationen försöker stoppa kongressen från att införa nya sanktioner mot Iran vilka skulle slå in först om landet bryter mot sex månaders överenskommelsen från Genève.