Nukleärt, Nyheter

Rohani: världsmakterna har ”kapitulerat” inför Iran

”Med den nya kärntekniska överenskommelsen har USA och andra stormakter i själva verket ”kapitulerat” till Teheran”, det skröt iranska regimens president Hassan Rohani med i ett meddelande på Twitter.

”Vår relation med världen är baserade på iranska nationens intressen. I #Genève-överenskommelsen kapitulerade världsmakterna till iranska nationens vilja”, sade ett meddelande från Rohanis Twitter-konto på tisdagen.

Internationell press och Iranexperter spekulerar huruvida Rohanis naiva uttalande är mer riktad mot de hårdföra krafterna på hemmaplan i ett försök att få dem att ställa sig bakom den nya interimsöverenskommelsen med världsmakterna och stödja dess genomförande när avtalet träder i kraft den 20 januari. De hårdföra krafterna i Iran menar att Rohani och hans utrikesminister och chefsförhandlare i den kärnteknikfrågan Javad Zarif har gett efter för västvärldens ”orimliga” krav, kompromissat med Irans nationella säkerhet och ge upp landets rättmätiga rättighet om att bedriva ett kärnteknikprogram och anrika uran.

Men oavsett Rohanis verkliga intentioner är de flesta överens om att uttalandet kommer att förarga de senatorer i den amerikanska kongressen som försöker driva genom ett lagförslag om hårda sanktioner mot Iran vilka ska träda i kraft om iranska regimen inte lever upp till sina åtaganden i enlighet med interimsöverenskommelsen.

Vita Husets pressekreterare Jay Carney bagatelliserade Rohanis uttalande när han fick frågan om det vid tisdagens pressträff. Han sade att den här typen av kommentarer är att ”förvänta” och är mer för deras regerings ”inhemska publik”.

”Det spelar ingen roll vad de säger. Det som spelar roll är vad de gör”, sade han.

USA:s president Barack Obama har betonat vid flera tillfällen att sanktionslättnaderna [för Iran] under interimsöverenskommelsen från Genève är ”blygsamma”. Det gjorde han även den här gången i ett skriftligt uttalande i veckan om tillkännagivandet av 20 januari som det datum när interimsöverenskommelsen träder i kraft. Obama tillade i sitt uttalande att interimsöverenskommelsen som gäller i ett halvår representerar ”konkreta framsteg” mot ett långsiktigt avtal [om Irans kärnteknikprogram].

Men Rohanis senaste uttalande förväntas öka oron i kongressen om att Iran nu är mindre pressad att både leva upp till sina åtaganden under den senaste överenskommelsen och arbeta för ett övergripande slutgiltigt avtal.

Dussintals amerikanska senatorer pressar nu på för ett nytt lagförslag som skulle utlösa ytterligare sanktioner mot Iran om landet bryter mot interimsöverenskommelsen. Det nya lagförslaget har fått stöd av uppemot 60 senatorer. Men Obama och resten av hans kabinett har iscensatt en hård och hänsynslös attack mot lagförslaget och varnar för att det kan hota de pågående kärntekniska samtalen.

”Jag uppskattar kongressens avgörande roll i att införa de sanktioner som förde Iran till förhandlingsbordet, men jag känner lika starkt för att det nu inte är rätt tid för att anta ytterligare straffåtgärder [mot Iran] som skulle kunna hota hela förhandlingsprocessen”, sade USA:s utrikesminister John Kerry i ett skriftligt uttalande.

”Nu är det inte tid för politik. Nu är det tid för statsmannaskap, till gagn för vårt land, regionen och världen”, tillade Kerry i sitt uttalandet.

Los Angeles Times rapporterade samtidigt på tisdagen att viktiga delar av interimsöverenskommelsen är stipulerade i ett ”hemligt” dokument som inte har publicerats. Det hemliga avtalet innehåller enligt rapporten detaljer om en gemensam kommission som [enligt interimsöverenskommelsen] ska övervaka genomförandet av den gemensamma handlingsplanen och Irans ”rätt” att bedriva forskning inom det kärntekniska området.