Ekonomi, Nukleärt, Nyheter

Obama förespråkar diplomati med Iran i sitt tal i FN

USA  strävar efter diplomati för att lösa frågan om iranska regimens kärnteknikprogram men är fast besluten om att inte låta Iran få tillgång till kärnvapen. Detta var i huvudsak det budskap som USA:s president, Barack Obama, förde fram om Iran när han höll sitt anförande till FN:s generalförsamling tidigare under tisdagen.

”Jag har gett utrikesminister John Kerry i uppdrag att förhandla fram en överenskommelse med den iranska regeringen i nära samarbete” med [våra] internationella partners, sade USA:s president i sitt  anförande. Det planerade mötet mellan Irans och USA:s utrikesministrar i New York, som FFFI rapporterade om under veckan, där även andra utrikesministrar från 5+1-gruppen ska delta, ses som ett stort diplomatiskt genombrott bland experter och diplomater i väst.

 

”De utmaningar som finns på vägen kan visa sig vara för stora, men jag är övertygad om att en diplomatisk väg måste testas”, sade Obama i sitt anförande och betonade att ömsesidiga åtgärder för att eliminera kärnvapen måste ske på ett sätt som är ”transparent och kontrollerbar.”

Han hänvisade också i sitt tal, lite bisarrt, till ett mytomspunnen religiöst dekret, så kallad fatwa, mot kärnvapen från iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei.

FFFI har tidigare rapporterat om att en sådan fatwa egentligen inte existerar och har förmodligen aldrig utfärdats trots att iranska regimens regeringstjänstemän hänvisar till den.

”Jag är lite överraskad, måste jag säga när USA:s president hänvisar till ett dokument som i sig är värdelöst. En fatwa är ju egentligen inget juridiskt legitimt dokument, det har ju inget värde utanför prästerskapets system. Samtidigt är det ju så att Khamenei, trots sin position, inte ens har den religiösa bakgrund som krävs enligt prästerskapets bakåtsträvande system för att kunna utfärda en fatwa. Obamas hänvisning till fatwan är sorgligt och beklagligt, men framförallt legitimerar den endast ett religiöst envälde som inte förtjänar legitimitet eftersom det är ett korrupt system utifrån fundamentalism, terrorism och inhemsk repression”, sade Massud Kiani i kommentarer till FFFI beträffande Obamas anförande i FN idag

Obama framhöll att det är iranska regeringens val som har lett till de nuvarande sanktionerna. Han bekräftade också i sitt tal det som länge har varit känt, nämligen att USA genom en CIA-ledd kupp spelade en roll i att avsätta Dr. Mohammad Mossadeq, Irans första och hittills enda demokratiskt valda premiärminister, i 1953.

”Iranier klagar på USA:s inblandning, USA:s roll i att störta den iranska regeringen under kalla kriget. Amerikanerna klagar över att Iran tar gisslan och hotar amerikanska soldater och USA:s allierade”, sade Obama i den delen av sitt anförande i FN som fokuserade på Iran.

Misstron mellan Iran och USA har djupa rötter, tillade Obama men betonade att han vill se en diplomatisk lösning på iranska regimens kärnteknikprogram, som väst misstänker är till för att utveckla kärnvapen.

Prästerskapets president, Hassan Rohani, kommer att hålla sitt anförande till FN:s generalförsamling under eftermiddags sessionen. Sist ut att tala idag inför FN:s generalförsamling är statsminister Fredrik Reinfeldt.