Nukleärt, Nyheter

USA ser inga positiva tecken från iranska regimens nya president

USA uttryckte besvikelse på torsdagen över att iranska regimens nye president inte har vidtagit skyndsamma åtgärder i syfte att lätta den internationella oron kring landets kärnteknikprogram och tillade att Teheran underminerar förhoppningar om att få ett slut på det kärntekniska dödläget med väst, rapporterar Reuters från FN:s högkvarter i New York.

Prästerskapets president Hassan Rohani sade på torsdagen att regimens utrikesdepartement kommer att ta över samtalen med världsmakterna om Irans omtvistade kärnteknikprogram.

”Många i västvärldens diplomatkretsar och inom internationell press gör en felaktig tolkning av detta beslut och tror att detta är ett drag ämnad att jämna den diplomatiska processen efter att Irans hårdföra konservativa krafter kontrollerade processen under flera år”, sade Massud Kiani till FFFI beträffande nyheten om att Rohani ger ansvaret för regimens kärnteknikprogram till regimens utrikesdepartement.

Reuters rapporterar att USA:s ambassadör till FN, Samantha Power, lät dock inte imponerad av Rohanis inledande åtgärder inom Irans kärnteknikprogram, som västmakterna misstänker syftar till att utveckla kärnvapenkapacitet, en anklagelse som Teheranregimen förnekar bestämt.

”Liksom andra här, hoppas USA att president Rohanis inauguration skapar en möjlighet för Iran att agera snabbt i avsikt att lätta internationella samfundets allvarliga oro över Irans kärntekniska avsikter”, sade Samantha Power under ett möte om Iransanktioner i FN:s säkerhetsråd som har 15 medlemsstater.

”Tyvärr har vi ännu inte sett några tydliga tecken på att Iran är fast besluten att ta itu med de mest akuta farhågorna kring dess kärnteknikprogram. Tvärtom är vi bekymrade över den senaste utvecklingen”, tillade USA:s ambassadör till FN, Samantha Power.

Internationella atomenergiorganet (IAEA) som är FN:s övervakningsorgan för kärnteknikverksamhet i världen sade i förra veckan att Iran planerar att testa de uppemot 1000 avancerade centrifuger för urananrikning som landet har installerat.

”Istället för att vidta åtgärder i avsikt att uppfylla de skyldigheter som detta säkerhetsråd har ålagt, installerar Iran avancerade centrifuger som kan antika uran två till tre gånger effektivare än landets nuvarande centrifuger’”, sade Samantha Power under möte med FN:s säkerhetsråd.