Nukleärt, Nyheter

Iranska regimens UD ta över nukleära samtalen med världsmakterna

Iranska regimens nya president Hassan Rohani bekräftade på torsdagen att regimens utrikesdepartement kommer att leda samtalen med världsmakterna om Irans kärnteknikprogram och därmed ta över frågan från prästerskapets Högsta Nationella Säkerhetsråd som har satt Teherans strategi för de kritiska förhandlingarna, rapporterar Associated Press (AP).

Tillkännagivandet kom på presidentkansliets webbsida och många diplomater och experter i väst uppfattar det som en bekräftelse på den politiska förändring som först kom på tal efter Rohanis inauguration i förra månaden.

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif sade att medlemmarna i ”Irans nya förhandlingsgrupp för kärnteknikfrågan” är utsedda, enligt iranska nyhetssajten, Tasnim. Han avslöjade dock inte namnen på de nya medlemmarna i gruppen men sade att de är experter med lång erfarenhet.

Zarif tillade att nästa omgång av kärntekniska samtal mellan Iran och världsmakter kommer att hållas efter FN:s generalförsamlingsmöte i september. Han gav inget precis datum eller plats för eventuella förhandlingar, men sade att han ska träffa EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton vid sidan av generalförsamlingen.

Prästerskapets Högsta Nationella Säkerhetsråd har tidigare ansvarat för de kärntekniska förhandlingarna med USA och andra nationer. Samtalen har legat på is i flera månader efter att västerländska försök att tygla regimens kärnteknikprogram nådde ett dödläge.

”Vi upprepar vår förhoppning om att iranska regeringen ska förhandla i sak med internationella samfundet i syfte att nå en diplomatisk lösning på Irans kärnenergiprogram och att samarbeta fullt ut med Internationella atomenergiorganets (IAEA)  utredning”, skrev amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna Jen Psaki i ett uttalande sänt via e-post  efter Rohanis tillkännagivande, rapporterar AP.