Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen släpper inte in FN:s MR-rapportör

Iranska regimens utrikesdepartement avslog en ny begäran från FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Ahmed Shaheed, om att få besöka landet, enligt rapporter på tisdagen.

”Vi anser inte Ahmed Shaheed vara en opartisk rapportör”, sade talesmannen för regimens utrikesdepartement Abbas Araqchi under sin veckobriefing med reportrar i Teheran skriver iranska regimens medier.

Araqchi sade att Teheran hade fått två officiella brev från Ahmed Shaheed med begäran om att få besöka Iran för att bedöma situationen för mänskliga rättigheter i landet.

FN-organet som övervakar situationen för mänskliga rättigheter i Iran slog larm i mars i år efter Ahmed Shaheeds senaste rapport som tog upp begränsning av yttrandefriheten och en massa andra övergrepp inklusive tortyr, framtvingade bekännelser, hemliga avrättningar och arrestering och fängelsestraff för medlemmar av den politiska oppositionen.

Ungefär 130 personer har blivit avrättade i Iran sedan regimens sken presidentval i juni i år, enligt officiella siffror från regimens egna medier och människorättsaktivister. Flera av offren var anklagade för brott de begick som minderåriga och ett antal var kvinnor. En stor del av dessa avrättningar genomfördes genom offentliga hängning.

Iranska regimen genomförde tre offentliga avrättningar genom hängning på tre olika platser i staden Karaj väster om Teheran på söndagsmorgonen den 18 augusti. Regimens egna medier publicerade bilder från dessa brutala avrättningar i en omfattande skala, vilket FFFI rapporterade om på sin hemsida, läs nyheten här … (varning för mycket starka bilder)