Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran stänger landets största pingskyrka

Trycket på oliktänkande fortsätter att öka i Iran inför ”presidentvalet” i mitten av juni.

Iranska regimens myndigheterna stängde den största persisktalande pingstförsamlingen i Teheran, Central Assemblies of God, under en gudstjänst på måndagen, det rapporterar BosNewsLife som citerar personer från den kristna minoriteten i Iran.

Tidigare i maj greps en pastor vid församlingen, Robert Asserian, och fördes till en okänd plats.

För att behålla sitt inflytande gör regimen allt för att slå ner grupper som utgör en fara mot islamisternas makt i landet och till de grupperna räknas kristna församlingar, sade en medlem i församlingen till fffi.se på villkor av anonymitet.

I mitten av juni är det presidentval i landet och beslutet att stänga den persiskspråkiga kyrkan tros vara ett försök från myndigheterna i syfte att förhindra kyrkans stöd till oppositionen samt dess förmåga att organisera protester.

Gudstjänster är fortfarande tillåtet på armeniska, ett minoritetsspråk som de flesta iranier varken talar eller förstår.

George O Wood, ledare för amerikanska pingströrelsen Assemblies of God, säger till BosNewsLife att [iranska regimens] myndigheter nu kan komma stänga alla pingstkyrkor och menar att det skulle ta bort alla öppna vittnen för evangeliet i landet.