Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Pastor gripen under under pågående gudstjänst

Pastor Robert Asseriyan, en av ledarna för pingströrelsen Assemblies of  God i Teheran, arresterades under en pågående gudstjänst på tisdagen.

I takt med att Iran närmar sig till president valet har prästerskapet i Iran också ökat ytterligare trycket mot landets kristna.

Enligt uppgifter till kristna iranska nyhetsbyrån Mohabat har pastorns hem också genomsökt och hans dator och teologiska böcker beslagtagits. Pastorn hålls nu fängslad på okänd plats, enligt nyhetsbyårn.

Hans kyrka stängdes efter gripandet  och kommer att vara stängd tills vidare uppger nära medarbetare till Robert Asseriyan.

En källa säger: ”Pressen har blivit outhärdlig. Myndigheterna hotar ständigt kyrkoledarna och deras familjer med fängelse, oförklarliga olyckor, kidnappningar och till och med avrättning. Vi kan inte fortsätta så här.”

Pastor Asseriyan är en iransk-armenisk psykolog, författare och översättare och har översatt många viktiga teologiska böcker som publicerats i Iran, skriver Mohabat Neews.

Iranska människorättsorganisationen Artikel 18 uppger att kyrkoledare på söndagen informerat församlingen om att de snart skulle fatta ett viktigt beslut om kyrkans framtid, skriver kristna människorättsorganisationen Christian Solidarity Worldwide, CSW. Enligt CSW har myndigheterna beslutit att Assemblies of God inte längre får hålla gudstjänster på farsi, landets officiella språk, utan endast på armeniska, ett språk som endast en liten minoritet talar.

Samtidigt har ett nytt brev nått ut från fängslade iransk-amerikanske pastorn Saeed Abedini.

Iransk-amerikanske pastorn Saeed Abedini, som hålls fängslad i det ökända fängelset Evin fick i början av veckan tillåtelse att ta emot besök av anhöriga. De kunde då förmedla ett brev till hans hustru Naghmeh, som låtit ACLJ, American Center for Law and Justice, publicera brevet på internet. Pastor Abedini tackar för alla förböner som ger honom kraft: ”Det är genom era böner och Guds nåd som Herren använder mig här i mina bojor. Många har blivit fria från Satans bojor här och har blivit frälsta”, skriver han.

Saeed Abedini har tidigare berättat om den svåra situationen i fängelset. Han lider av invärtes blödningar till följd daglig misshandel.

Pastor Farhad Sabokrooh, hans hustru Shahnaz Jayzan och två församlingsmedlemmar, som greps under julfirandet 2011 i deras församling i staden Ahwaz, återfördes till fängelse 1 maj sedan en domstol fastställt domarna mot dem, efter att de varit tillfälligt frigivna. De fyra dömdes för att ha ”propagerat mot den islamiska regimen genom evangelisation”, skriver BosNews Life.