Nyheter

Khamenei uppmanar iranska folket att stå upp mot sanktioner

Iranska regimens högsta andlige ledare vädjade till folket om att stå upp mot västvärldens ekonomiska sanktioner och varnade för att sanktionslättnader är högst osannolikt.

Om iranierna visar större ”beredskap” när det gäller att bemöta västerländska påtryckningar, kommer de närmaste 12 månaderna att markera en ”politisk och ekonomisk epok” för landet, sade Ali Khamenei i ett inspelat meddelande som sändes via den statliga televisionen.

Året kommer att bli fylld av ”utveckling, verksamhet, färdighet och skicklighet”, lovade Khamenei i meddelandet som sändes strax efter att iranier firade det persiska nyåret, Nowruz.

”Det betyder inte att fienders fiendskap avtar”, tillade Khamenei i sitt meddelande. Uttalandet syftade på västvärldens motstånd mot prästerskapets kärnenergiprogram och de hårda ekonomisanktionerna mot den Islamiska republiken.

Västmakterna och Israel misstänker att iranska regimen strävar efter kärnvapen och att dess kärntekniska verksamhet har därmed militära ändamål. Prästerskapet förnekar detta och hävdar i sin tur att dess kärnteknikprogram endast har fredligt syfte.

De ekonomiska sanktionerna har misslyckats med att ”lamslå” Iran, tillade Khamenei samtidigt som han noterar att trycket mot landet har ökat.

”Det visade sig att fienden var hårdare mot Iran” under de senaste 12 månaderna, sade han. ”De framhöll och insisterade på att de ville lamslå den iranska nationen med sanktioner. Men de misslyckades.”

Irans krisdrabbade ekonomi, som länge kämpat mot hög inflation och arbetslöshet till följd av systematisk korruption samt prästersapets obefintliga ekonomisk politik, försvagades ytterligare under 2012 med hårdare sanktioner från USA och EU mot landets viktiga olje-och finanssektorn.

”Ekonomiskt tryck sattes på människor och problem uppstod”, sade Khamenei samtidigt som han implicit kritiserade Ahmadinejad-regeringen för dess ”vårdslöshet” i hanteringen av ekonomin.

En rapport från iranska regimens centralbank visar att livsmedelspriserna i landet har ökat med 400 procent under de senaste sju åren.