Nyheter

Iran: Livsmedelspriserna stigit 400 procent under 7 år

Livsmedelspriserna i Iran har under de senaste sju åren stigit med 400 procent, visar iranska regimens senaste officiella rapport.

Uppgifter om de massiva prishöjningarna från 2005 till 2012, som sträcker sig över två perioder av Mahmoud Ahmadinejads presidentskap, har publicerats av iranska regimens centralbank.

Rapporten kommer före iranska regimens iscensättande av presidentval i juni.

En prisjämförelse för 30 av de vanligaste konsumerade varorna under en sjuårsperiod visar att konsumentpriserna för ägg har stigit med 428 procent, för ris med 403 procent, för kött med 395 procent, för socker med 261 procent och för mjölk med 252 procent.

Rivaliserande fraktioner inom prästerskapets regim skyller den kraftiga prisökningen i landet på Ahmadinejad.

Uppgifter om prishöjningar i landet kommer bara två veckor efter att förre chefen för regimens Revolutionsgarde, Mohsen Rezaie, varnade för att jordbrukarnas protester över vattenbrist i Isfahan riskerar att utlösa ett massivt socialuppror som skulle kunna hota systemets stabilitet.

Mohsen Rezaie skrev på sin hemsida att ”de händelser som inträffade i Isfahan bekräftar experternas varningar över konsekvenserna av ekonomiska påtryckningar.”

”Budskapet från Isfahan är att svåra ekonomiska problem kan orsaka liknande social oro och utbrett missnöje i landet”, skrev han på sin hemsida.