Mänskliga Rättigheter

Antal avrättningar ökar dramatiskt i Iran

De senaste dagarna har antalet avrättningar i Iran ökat dramatiskt parallellt med förföljelse av människorätts- och politiska aktivister samt journalister. Minst åtta personer avrättades i olika städer runtom i landet under under den senaste veckan.

Igår avrättades en man i Tabriz i nordvästra Iran anklagad för narkotikabrott, rapporterade den statliga nyhetsbyrån IRNA utan att nämna hans identitet. I ett annat fall avrättades en 27-årig man, identifierad som Yaser K, på samma dag i staden Kerman anklagad för våldtäkt.

I torsdags avrättades en man i staden Ilam i västra Iran anklagad för mord, enligt ett uttalande från Ilam-provinsens rättsväsende i måndags. Samma dag avrättades en annan man, identifierad som Ch, P, Gh, genom hängning i staden Shahrud, nordöstra Iran, anklagad för narkotikabrott.

I onsdags den 23 januari hängdes en man, Gholamreza Shahmoradi, offentligt i staden Khoramdareh, i Zanjan-provinsen i nordvästra Iran, anklagad för att ha dödat en polisman, rapporterade nyhetsbyrån Fars, som står under Revolutionsgradets insyn.

Tre andra personer avrättades samma dag genom hängning i Chobin-fängelset i staden Ghazvin i norra Iran för narkotikabrott, enligt en rapport från regimens rättsväsende i staden. Männen identifierades genom sina initialer som F, Kh – AN och AH

Det kommer samtidigt rapporter om att prästerskapet planera att verkställa minst 50 avrättningsdomar innan det persiska nyåret.

EU:s utrikespolitiske chef, Catherine Ashton uppmanade iranska regimen i ett uttalande på tisdag att stoppa de planerade avrättningarna av fem medlemmar ur Irans arabiska minoritet, Ahwazier.