Mänskliga Rättigheter

Fem aktivister för arabiska minoritetens rättigheter inför omedelbar avrättning

Fem medlemmar av Irans arabiska minoritet Ahwazier står inför omedelbar avrättning efter att deras dödsdomar fastställdes av iranska regimens högsta domstol varnar Amnesty International (AI) den 22 januari 2013 och startar samtidigt ännu en blixtaktion på sin hemsida för att stoppa avrättningarna.

FFFI har tidigare rapporterat om dessa fem mäns öde, vilka arresterats av iranska regimens säkerhetstjänst för sina aktiviteter för den arabiska minoritetens rättigheter.

AI skriver på sin hemsida att fängelsemyndigheterna har meddelat männens familjer den 18 januari att de hade flyttats från Karoun-fängelset, utan att precisera vart.

Familjerna till de fem männen, Mohammad Ali Amouri, Jaber Alboshoka och hans bror Sayed Mokhtar Alboshoka och lärarna Hashem Sha’bani Amouri och Hadi Rashidi (eller Rashedi) informerades den 9 januari 2013 om att dödsdomen mot deras anhöriga har bekräftats av högsta domstolens avdelning 32 och att ordern har skickats till behöriga myndigheter för verkställande av dom, skriver AI vidare på sin hemsida.

Männen greps i samband med deras fredliga aktiviteter för ökade rättigheter för Ahwazier i Iran. De dömdes till döden först i juli 2012 av avdelning två av Ahvazs revolutionsdomstol anklagade för ”fiendskap mot Gud”, ”korruption på jorden”, ”sammankomst och maskopi mot statens säkerhet” samt ”sprida propaganda mot systemet”.

Två av männen visades bekänna sina brott i en av regimens tv-kanaler innan deras rättegång. Alla fem har dessutom förnekats tillgång till advokat och besök från sina familjer under de första nio månaderna i fångenskap.

AI skriver att samtliga fem tros ha fått utstå tortyr eller andra former av misshandel.