Mänskliga Rättigheter

Iranska regimen beordrar hängning av pastorn Youcef Nadarkhani

Prästerskapets rättsväsende har beslutat att dödsdomen för den kristna pastorn, Youcef Nadarkhani, 34, ska verkställas rapporterar  Jerusalem Posts korrespondent från Berlin på onsdagen.

Den kristna pastorn arresterades i 2009 efter försök att registrera en hem-baserad kyrka. Han dömdes till döden genom hängning för att ha vägrat avsäga sig sin kristna tro.

En lokal domstol  i provinsen Gilan beslutade att Nadarkhani har islamiska anor och måste därför avsäga sig sin kristna tro. Iranska regimens högsta domstol slog i juni 2011 fast tidigare domen mot pastorn med motiveringen att han kan dömas till apostasi och  att dödsstraffet kan verkställas om han inte avsäger sig sin tro. Men efter internationellt vrede och en global protestvåg blev avrättningen uppskjuten i slutet av 2011.

Trots det globala vredet över frihetsberövandet samt över den planerade avrättningen av pastorn har prästerskapets s.k. rättsväsende nu beordrat att dödsdomen ska verkställas.

Jay Sekulow, chefsadvokat för Washington-baserade American Center for Law & Justice (ACLJ), sade till Jerusalem Posts korrespondent att ”vi hör rapporter från våra kontakter i Iran att avrättningsdomen mot den kristna pastorn, Youcef Nadarkhani, kan ha utfärdats.”

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, (FFFI), fördömer dödsdomen som ytterligare ett bevis på prästerskapets omänskliga karaktär. Detta är ett trotsande av internationella samfundet och en del av regimens pågående skrämselkampanj inför det stundande sken valet till parlamentet som äger rum i nästa vecka.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, (FFFI), uppmanar regeringen att agera skyndsamt och vidta omedelbara åtgärder som den anser nödvändiga för att i första hand stoppa avrättningen samt kräva hans omedelbara frisläppande.

FFFI:s tidigare rapportering om pastor Youcef Nadarkhanis fall: ”Iransk pastor riskerar dödsstraff om han inte avsäger sig sin kristna tro”.