Engagemang

Masifestation på Sergels torg till stöd för folkliga protester i Iran

Hundratals iranier och sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet, NCRI, samlades på Sergels torg på tisdagen den 14 februari till stöd för en demokratisk förändring i Iran.

Enligt uppgifter som kom in till FFFI på eftermiddagen pågick regimkritiska folkliga protester på flera platser i Teheran och andra städer i Iran. Det kom också rapporter från olika områden i huvudstaden om arresteringar samt sammandrabbningar mellan ungdomar och säkerhetsstyrkor som besköt demonstranterna med tårgas.    

I dag är den andra årsdagen av iranska folkets upprop för demokrati då miljoner iranier deltog i gatuprotester mot iranska regimen med krav på regimförändring i Iran. Men regimens repressiva organ besvarade folkets krav med brutalt övervåld där flera miste livet och många fler blev arresterade och fängslade.

Iran står i dag inför ett avgörande ögonblick i sin historia. Utvecklingen under de närmaste månaderna kommer att ha stor betydelse för befolkningen i Iran och inte minst för iranier i exil.

En internationell isolerad religiös diktatur försvagad av inhemska stridigheter driver regionen mot en kris när ökad repression är dess enda svar på det folkliga missnöjet och deras krav på de oförytterliga rättigheterna.

Den 12 februari markerade den 33:e årsdagen av den folkliga revolutionen i Iran som avsatte shahens diktatur. Men drömmen om ett fritt och demokratiskt hemland övergick snabbt till en mardröm, när tyrannen Khomeini, grundaren för dagens religiösa envälde, usurperade folkets revolution genom att utnyttja sin preliminära popularitet och bedra folkets förtroende.

Dock hoppet om ett fritt, demokratiskt och sekulärt Iran släcktes aldrig tack vare iranska folkets modiga trotsande och deras legitima motståndsrörelse där oppositionsgruppen Folkets mujahedin med hemvist i Camp Ashraf samt Iranska nationella motståndsrådet, en koalition av de krafter som strävar efter ett framtida Iran fri från prästerskapets skräckvälde.

Demonstranter arrangerade ett fackeltåg på Sergels torg för att visa sitt stöd för iranska folkets demokratiska aspirationer och invånarna i Camp Ashraf.

Facklorna symboliserar iranska folkets hopp om ett fritt och demokratiskt Iran som brinner än idag trots regimens barbariska och hänsynslösa repression.

Demonstranter uppmanade regeringen att upphör med den misslyckade efterpolitiken och istället stödja en demokratisk förändring i Iran genom iranska folket och dess motståndrörelse precis som världen har gjort och gör under den arabiska våren.