Folkliga protester

JUST NU: Protester mot iranska regimen i Teheran

Uppdaterad 21:00: I Ekbatan, Teheran, har demonstranter lyckats köra bort de attackerande säkerhetsstyrkorna på motorcykel genom att kasta hemgjorda granater mot dem från byggnadstaker.

I Navab, Teheran, pågår det fortfarande sammandrabbningar mellan ungdomar och säkerhetsstyrkor och vad som liknar en katt och råtta-lek.

Sammanlagt 20 personer arresterade i Teheran och Share Rey, en stad 2 mil från Teheran. Deras öde är fortfarande okänd och ingen vet var de befinner sig nu mer än att de har blivit frihetsberövade av säkerhetsstyrkor.

Uppdaterad 20:30:  Många människor har samlats på Ferdosi-torget i Teheran. De har enligt rapporter drabbat samman med regimens säkerhetsstyrkor. Det kommer också rapporter om sammandrabbningar mellan folket och säkerhetsstyrkor på Tabriz-gatan i Teheran.

Rapporter från Narmak gör gällande att säkerhetsstyrkor skjuter tårgas mot demonstranter.

Runt 21:30 lokaltid ekar slagord som ”Ned med Diktator” på flera olika platser i Teheran, enligt rapporter till FFFI.

Tre studenter från Sharif Högskolan har arresterats av säkerhetsstyrkor, enligt rapporter som FFFI fått.

Det kommer också rapporter om protester i Tabriz och på Engelab-torget i Esfahan.

Iranska regimen har försökt stoppa nyhetsrapporteringen från dagens protester genom att blockera de populära e-posttjänsterna. Internethastigheten har minskats till noll. Detta har försvårat folkets försök att få ut bilder och videofilmer från dagens händelser.

Tidigare från dagen: Enligt uppgifter som kommit in till FFFI, pågår det folkliga protester mot regimen på flera platser i Teheran. Protesterna startade runt kl. 18:00  lokaltid med slagord som ”ned med diktatorn”, ”Khamenei bör veta, han kommer att avsättas snart”, ”ned med Khamenei” och ”Khamenei är mördare, hans styre är dömd”.

Sammandrabbningar mellan ungdomar och säkerhetsstyrkor i Azadi-torget i Teheran. Folk samlats på Vanak-torget och ropar slagordet ”Ned med Diktator”. Karegar-gatan fem personer arresterade enligt rapporter. Vid Azadi-torget och Shiraz-gatan skjuter säkerhetsstyrkor tårgas mot folksamlingen.

Folk har kommit samman på flera olika platser i huvudstaden, Teheran, bland annat i Vali Asr och ropar ”Ned med Diktatorn”. Säkerhetsstyrkor svarar med att skjuta tårgas och ljudgranater mot folket. Regimen hade mobiliserat hela sin repressiva styrka, satt kravallutrustade poliser i fullt beredskap och hindrat tillgången till internet för att hindra och besvara folkliga protester i dagarna efter den 33:e årsdagen av revolutionen 1979.

Enligt rapporter finns det uppemot 3000 säkerhetspoliser på plats runt Vali Asr i Teheran. Dessutom rapporteras det om stor närvaro av civilklädda agenter från regimens olika säkerhetsorgan som bassij-milisen.