Nyheter

Irans parlament kallar Ahmadinejad till förhör

Irans parlament beslutade på tisdagen att förhöra prästerskapets president Mahmoud Ahmadinejad för bland annat att han misskött landets ekonomi.

Det är första gången som presidenten beordras att förklara sig i parlamentet. Förslaget har undertecknat av de 290 ledamöterna i parlamentet.

Parlamentarikerna har också tidigare hotat kalla in Ahmadinejad för att höras, men hittills har alla försök misslyckats.

Enligt sakkunniga visar beslutet att det pågår en maktkamp i Iran Parlamentsvalet hålls om en knapp månad.

Det är också en del av en maktkamp på den iranska politiska scenen inför parlamentsvalet som ska hållas om en knapp månad samt 2013 presidentvalet.

Mohammad Reza Bahnoar, parlamentet vice talmannen, sade att lagstiftarna har krävt att Ahmadinejad svarar på rad frågor om ekonomin, inklusive påstås förbi en särskild budget för Teheran tunnelbanan och kollektivtrafik.

Han ska också tillfrågas om utländska och inhemska politiska beslut.

”Det är ett krav för presidenten att svara på frågor i ett öppet möte i parlamentet”, säger Bahnoar, vars parlamenttal direkt sändes på iranska statliga radio.

En skriftlig kallelse ska skickas till Ahmadinejad inom två dagar, enligt parlamentet uttalande. Enligt grundlagen kan presidenten ställas inför rätta om han vägrar infinna sig i parlamentet eller om han inte lyckas övertyga åhörarna.

Ahmadinejad kommer också frågas om varför han ”tvekade 11 dagar” att agera på högste ledaren ayatolla Ali Khamenei efterfrågan att återinföra intelligens minister, Heidar Moslehi, som petades av Ahmadinejad under 2011.

Enligt uttalandet måste Ahmadinejad också förklara sina band till Esfandiar Rahim Mashaei, vars dotter är gift med presidentens son. Ahmadinejads motståndare hävdar att han försöker driva Mashei till president efter att hans eget mandat löper ut nästa år.