Nyheter

Irans parlament röstade för att skicka Ahmadinejad till domstol

Irans parlament röstade på onsdagen för att ställa Mahmoud Ahmadinejad inför domstol över vad lagstiftarna påstår att han bröt mot lagen när han utsåg sig själv till tillförordnad oljeminister.

Omröstningen i den konservativdominerade församlingen är senaste talan mot Ahmadinejad eftersom presidenten i april offentligt ifrågasatt Irans högsta ledaren ayatolla Ali Khamenei.

Krisen uppstod när Khamenei utnyttjade sitt veto och återinsatte underrättelse ministern, Moslehi, bara minuter efter att hans avgång offentliggjordes den 17 april, trots att Ahmadinejad enligt uppgifter hade tvingat honom att avgå.

Även om Ahmadinejad backade offentligt  i konfrontationen med Khamenei några veckor senare,  Ahmadinejads beslut  den 15 maj att avskeda tidigare oljeministern, Masoud Mirkazemi, och personligen ta tillfälligt över oljeministeriet har retat gallfeber på de konservativa fraktionerna, vilka i sin tur har vänt sig till det mäktiga väktarrånet som har till uppgift att verkställa och värna om Irans konstitution för att ogiltigförklara hans beslut.

Konfrontationer verkar vara en del av en maktkamp inför parlamentsvalet nästa år och presidentvalet i mitten av 2013. Det är oklart om onsdagens omröstning i parlamentet kommer att följas men det  gropar en majoritet av lagstiftarna mot presidenten. 165  av 290 lagstiftarna röstade för att hänvisa Ahmadinejad till landets rättsväsende efter att parlamentets utskottsbetänkande klargjorde i sin avslutade talan att Ahmadinejads övertagande av oljeministeriet var en ”uppenbar kränkning av konstitutionen.”

Återstående lagstiftare var antingen frånvarande eller avstod från att rösta. Lagstiftare var upprörd efter Ahmadinejads senaste månaden omstrukturerat kabinettet genom att kombinera åtta ministerier i fyra utan att inhämta lagstiftares ”godkännande. Presidenten har befogenhet att avsätta ministrar och sätta efterträdare för upp till tre månader utan parlamentets godkännande.

Iran har också ”roterande ordförandeskap för OPEC  i år. ”Denna olagliga och förhastade åtgärder kommer att skada den islamiska republikens intressen på global nivå,”  enligt  Riksdagens rapport.

I en annan aktion,ytterligare tecken på ”konfrontation med presidenten, har ca 50 lagstiftarna undertecknat en petition för att kalla Ahmadinejad att framträda i parlamentet att ställa till svars. Minst en fjärdedel av lagstiftarna måste underteckna innan en president kan ifrågasättas. Om detta lyckas skulle det vara första gången sedan den islamiska revolutionen 1979 att en president är tvungen att ställas till svars inför den iranska församlingen.