Motståndsrörelsen

Europarådet oroad för flyktingarna i Camp Ashraf i Irak

Parlamentariska församlingens utskott för politiska frågor och demokrati vid Europarådet fördömde i ett uttalande irakiska regeringens avsikter att påtvinga fängelseliknande villkor på iranska flyktingar som är emot regimen i Iran och som bor på Iraks territorium, rapporterar Reuters från Strasbourg den 26 januari.

Uttalandet som antogs under utskottsmötet onsdagen den 25 januari framhåller att ”Camp Liberty”, tänkt som en ny hemvist för några av de 3000 iranska flyktingarna i Camp Ashraf håller på att förvandlas till ett fängelse.

FN och irakiska regeringen undertecknade ett samförståndsavtal den 25 december förra året, vilket innebar att flera tusen invånare i Camp Ashraf i nordöstra Irak skulle flytta till ett annat läger innan de fick lämna Irak för tredje länder.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton välkomnade överenskommelsen som ett viktigt steg mot en mänsklig lösning på den pågående situationen i Camp Ashraf, i ett uttalande publicerad på det amerikanska utrikesdepartementets hemsida samma dag som avsiktsdeklaration signerades.

Hillary Clinton sade i sitt uttalande att invånarna i Ashraf skulle flyttas till ett nytt läger Camp Liberty, en tidigare bas för  amerikanska styrkor nära Bagdads internationella flygplats. Där på den nya platsen skulle FN:s flyktingorgan få möjlighet att bedöma Ashraf-invånarnas flyktingstatus som ett nödvändigt första steg mot vidarebosättning i tredje länder.

”Det område som ursprungligen var avsatt för Ashraf-invånarna  i Camp Liberty har minskats med 80 gånger”, ” är omgiven av betongmurar” samt att ”den irakiska polisen måste ständigt vara närvarande inne i lägret och att rörelsefrihet är förbjudet”, rapporterar Reuters på torsdagen den 26 januari med hänvisning till innehållet i Europarådets uttalandet.

Politik och demokrati utskottet ber den irakiska regeringen att respektera internationella normer för flyktingar samt uppmanar FN:s flyktingkommissarie att stå upp för deras [Ashraf-invånarnas] rättigheter”,  rapporterar Reuters från Strasbourg genom att citera utskottets uttalande

Camp Ashraf, som den irakiska regeringen försöker stänga sedan 2009 efter en överenskommelse med prästerskapets envälde, är hemvist för över 3000 medlemmar av den iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin sedan 25 år tillbaka.

Situationen för invånarna i Camp Ashraf, som FN erkänner som flyktingar, har varit kritiskt sedan 2009 när de amerikanska styrkorna lämnade över säkerhetsansvaret för lägret till myndigheterna i Bagdad. Folkets mojahedin befarar att organisationen  skulle komma att betala priset för [den irakiska regeringens] närmande till Teheran, skriver Reuters.