Nyheter

FN och Irak överens om omplacering av Camp Ashraf

FN och irakiska regeringen undertecknade ett samförståndsavtal om att flytta flera tusen invånare i Camp Ashraf i nordöstra Irak till ett annat läger innan de får lämna för tredje länder.

En företrädare för lägrets invånare sade på måndagen att de väntar fortfarande på att  se avtalet innan de kommenterar om de skulle besluta att flytta eller inte.

”Vi hoppas att det ska officiellt innefatta minimum försäkringar så att det skulle vara acceptabelt för Ashraf-invånarna”, säger Shahin Ghobadi, en talesman för den Parisbaserade oppositionen. ”Invånarna i Ashraf har betonat ideligt att de inte på något sätt kommer att acceptera en tvångsförflyttning”.

Ett uttalande från USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade att invånarna skulle flyttas till Camp Liberty, en tidigare bas för  amerikanska styrkor nära Bagdads internationella flygplats.

FN:s flyktingorgan kommer att få möjlighet att bedöma Ashraf-invånarnas flyktingstatus, ett nödvändigt första steg mot vidarebosättning i tredje länder, sade Clinton i ett uttalande den 25 december vilket publicerades på amerikanska utrikesdepartementets hemsida.

”Vi är uppmuntrade av den irakiska regeringens vilja att engagera sig i denna plan och förväntar oss att den uppfyller alla sina åtaganden, i synnerhet den delen av avtalet som föreskriver Ashraf-invånarnas trygghet och säkerhet ”, sade hon i uttalandet. ”För att lyckas måste denna vidarebosättning också ha lägerinvånarnas fulla stöd, och vi uppmanar dem att arbeta med FN för att genomföra denna förflyttning.”

Iraks premiärminister Nouri al-Maliki hade fastställt slutet av december som tidsfrist för att stänga lägret eftersom hans regering anser att Camp Ashraf är en förolämpning mot Iraks suveränitet.

Iraks premiärminister sade förra veckan att han har beviljat en förlängning av tidsfristen för stängning av Camp Ashraf med sex månader. Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, välkomnade beslutet att förlänga tidsfristen och sade att Camp Ashraf-invånarna i princip accepterar den FN-mäklade planen på att förflytta 400 individer till Camp Liberty under FN:s och EU:s och USA:s bevakning och beskydd utan förevändning från den irakiska regeringen.

Enligt samförståndsavtalet från söndagen kommer ett team från FN:s flyktingorgan UNHCR att placeras på den nya platsen för att pröva Ashraf-invånarnas flyktingstatus samtidigt som FN kommer att tillhandahålla en dygnet runt övervakning fram till att förflyttningsprocessen har avslutats.  Det är dock irakiska regeringen som har det exklusiva ansvaret för lägerinvånarnas trygghet och säkerhet både under deras förflyttning och på den nya platsen fram till att de lämnar landet.

Tjänstemän från den amerikanska ambassaden i Bagdad kommer också att besöka det nya lägret regelbundet, sade USA:s utrikesdepartement i sitt uttalande.

Igår besköts Camp Ashraf med Katiusja raketer kort efter att överenskommelsen tillkännagavs. Invånarna i lägret anklagade grupper som är lojala till prästerskapet i Iran för raketattacken.

”Jag vill framhålla att regeringen är ensam ansvarig för säkerheten och tryggheten för de boende både under överföringen och på den nya platsen tills de lämnar landet”, säger Martin Kobler, särskild representant för FN: s generalsekreterare för Irak.

Den irakiska regeringens löfte att stänga Camp Ashraf hade rest farhågor om att en tvångsflyttning av Ashraf-invånarna skulle resultera i våld.

Uppdaterad den 26 december: EU:s utrikespolitiska chef, Baronessa Ashton uttryckte glädje över den undertecknade avsiktsdeklarationen mellan irakiska regeringen och FN ämnad att säkra en fredlig lösning på Ashraf-frågan i ett uttalande, den 26 december.