Ekonomi

EU-länderna överens om oljeembargo mot Iran

EU-ländernas ambassadörer har beslutat att införa ett oljeembargo mot Iran. Importförbudet ska fullt ut vara implementerat den 1 juli 2012. Det uppgav en anonym EU-diplomat till Reuters på måndagen.

EU-utrikesministrar väntas formellt godkänna överenskommelsen senare idag vid ett möte i Bryssel, sade tjänstemannen på villkor av anonymitet.

EU-utrikesministrar väntas formellt godkänna överenskommelsen senare idag vid ett möte i Bryssel, sade tjänstemannen på villkor av anonymitet.

Iran har hotat att stänga Hormuzsundet, vattenvägen för cirka en femtedel av det globala oljeflödet, på grund av nya USA-sanktioner över dess nukleära program.

EU: s utrikespolitiske talesman Catherine Ashton sade att sanktionerna också kan riktas mot Irans centralbank. Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle sade åtgärdena syftar till att ”torka upp finansiering” för Irans nukleära forskning.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade att EU måste rikta sanktioner mot både Irans olja och dess centralbank.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt sagt att sanktionerna ensamt är ”inte svaret.” Bildt som talade till reportrar inför mötet i Bryssel i dag, sade att EU måste söka ”diplomatiskt engagemang” med det iranska ledarskapet.

Enligt överenskommelsen kommer EU-länderna förbjudas att teckna nya avtal med oljeproducenter i Iran redan denna vecka, men de kommer att få importera under tecknade avtal fram till 1 juli.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) har tidigare i veckan välkomnat utrikesministerns besked till SR:s Ekoredaktion om att EU på måndagen kommer att besluta om stopp för köp av olja från Iran.