Ekonomi

EU utökar sanktioner mot iranska regimen

EU har beslutat att utöka sanktionerna mot Iran. Sanktionerna omfattar 143 företag och 37 personer som på ett eller annat sätt är involverade i iransk kärnenergiverksamhet. De får nu sina tillgångar frysta och beläggs med inreseförbud till EU.

Däremot blev det inget förbud mot att importera iransk olja. Frågan splittrar EU-länderna, som skulle beröras olika mycket av ett sådant embargo. Italien, Spanien och Grekland är de EU-länder som importerar mest iransk olja. Frågan om oljesanktioner ska diskuteras vidare och kommer upp igen på nästa utrikesministermöte.

”Vi kommer nu att gå vidare med ett brett batteri av olika nya möjligheter till sanktioner. Inom oljesektorn kan de innebära betydande svårigheter för enstaka medlemsstater, och då måste vi vara beredda att diskutera hur vi skall hjälpa dem i de fall där hjälp kan komma att behövas”, bloggar Carl Bildt inifrån mötet med EU:s utrikesministrar.

Samtidigt rapporterar den iranska nyhetsbyrån Fars om att Iran släppt elva demonstranter som suttit fängslade för att ha stormat den brittiska ambassaden i Teheran. Efter attacken sade Irans utrikesdepartement och polis att man beklagade det inträffade, och att man skulle söka upp och straffa de ansvariga. Storbritannien stängde sin ambassad i Iran på onsdagen och flera länder markerade på liknande sätt sitt avståndstagande mot det som hänt.