Ekonomi

EU splittrat om Iran-oljesanktioner

FFFI, Bryssel – Europeiska unionen är uppdelad över om att gå vidare med en iransk olja import embargo, men europeiska diplomater säger att  pågår en intensiv debatt  i frågan inför möte med EU: s utrikesministrar på torsdag.

Iran och dess nukleära program kommer upp på dagordningen vid torsdagens utrikesministermöte i Bryssel. EU: s utrikesministrar väntas lägga närmare 200 iranska företag och individer på sina sanktionslista och kommer att diskutera den regionala svar på attacken på den brittiska ambassaden i Teheran.

På dagordningen står bland annat en diskussion av de föreslagna sanktionerna över iransk oljeindustri. Men informell diskussion under de senaste dagarna har grävt motstånd från vissa EU-medlemmar och oro från andra, sade EU-tjänstemän.

Förespråkare av embargot, som Frankrike, hade tidigare hoppats att den officiella kommunikén torsdag skulle omfatta en principöverenskommelse av EU för att gå vidare med embargot. Förespråkarna för förbudet betraktar en sådant avgörande utfall mindre troligt för nuläget, åtminstone på torsdagen, enligt Bryssel tjänstemän.

I det tidigare utkastet hade utrikesministrarna varnat om ytterligare finans-, energi och andra sanktioner mot Iran, däribland en eventuell oljeembargo.

Importförbudet föreslogs av den franska regeringen och flera diplomater sade att det får stöd av Storbritannien, Tyskland och Nederländerna bland andra. Irland, Italien och Sverige är bland de medlemsstater som sägs ha uttryckt oro, säger två diplomater. Grekland och Cypern är mer öppet motsatt sig, sade diplomater.