Nyheter

Befälhavaren för Irans missilutvecklingsprogram omkom i explosion

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran skrev på lördagen om en massiv explosion i Teherans västra förort som enligt uppgifter skickade chockvågor så långt bort som själva huvudstaden, tre mil öster om explosionsplatsen.

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI, skrev i ett uttalande av den 12:e november att platsen för explosionen var i verkligheten en av revolutionsgardets hemliga missilanläggningar och inte en vanlig ammunitionsdepå som prästerskapets medier och myndigheter påstår. Explosionen förstörde stora delar av basen och orsakade många dödsoffer, skriver NCRI vidare i sitt uttalande.

En tidigare talesperson för iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin, citerade pålitliga källor inom Iran och sade att explosionen skedde i Modarres basen, en militärbas beläget väster om Teheran som tillhör iranska revolutionsgardet, rapporterar Associated Press på lördagen.

Den tidigare talespersonen sade att Modarres tillhör iranska revolutionsgardets missilenhet och explosionen var resultatet av en sprängning av gardets missiler. Den tidigare talespersonen gav inga ytterligare detaljer kring vad som orsakade explosionen, rapporterar AP på lördagen.

Flera internationella medier, däribland brittiska Telegraph, hänvisar till underrättelseexperter i USA med kontakter inom den israeliska militären och rapporterar på söndagen att explosionen kan ha varit en sabotageattack iscensatt av israeliska underrättelsetjänsten, Mossad, i samarbete med iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin.

Shahin Ghobadi, en talesperson för Folkets mojahdin avfärdade bestämd ryktena om organisationens inbladning i kommentarer till Telegraph på söndagen. Han sade i ett uttalande att ”Folkets mojahdin har ingenting att göra med denna explosion, varken direkt eller indirekt. Han noterade att revolutionsgardet har ett rykte om sig om att vara slarviga”, skriver Telegraph vidare.

Generalmajor, Hassan Moghaddam, en högt uppsatt befälhavare för revolutionsgardet omkom på lördagen i explosionen vid missilanläggningen, enligt ett andra uttalande från iranska nationella motståndsrådet, NCRI, av söndagen 13 november. Han var även den högsta ansvarige inom gardets missilprogram med träning från både Kina och Nordkorea, skriver NCRI.

Hassan Moghaddam befann sig på olycksplatsen, när explosionen skedde, på direkt order av den högsta andlige ledaren för att förbereda och övervaka transporten av missiler till en annan anläggning, tillägger NCRI:s uttalande.

NCRI skriver i sitt uttalande att prästerskapets högsta andlige ledare, Khamenei, beordrade hastigt en förflyttning av missilerna från basen till en annan anläggning av rädsla för militära attacker mot regimens missil- och nukleära anläggningar efter atomenergiorganets oroväckande rapport i förra veckan om att regimen utför hemliga nukleära aktiviteter ämnad att tillverka kärnvapen.

Iranska myndigheter avfärdade dock ryktarna om att explosionen skulle ha skett vid en hemlig missilanläggning och insisterade på att det inte fanns några suspekta omständigheter.

”Min kollega i gardet transporterade ammunition vid en av depåerna på platsen när en explosion skedde till följd av en olycka. 17 dog och 16 andra gardsmedlemmar var skadade”, sade general Sharif enligt brittiska Telegraphs webbsida på söndagen som även skriver att befälhavaren för Irans missilutvecklingsprogram omkom i explosionen.

Enligt internationella medier på söndagskvällen har prästerskapets säkerhetsstyrkor nu arresterat reportern, Fathi, i Teheran efter att han rapporterade direkt från explosionsplatsen till BBC:s persiskspråkiga nyhetsprogram.