Nyheter

Iran hotar med hämnd vid utebliven tankning

Uppdaterad 16:10

Iran kommer att vidta åtgärder mot ”omänskliga” sanktioner som gör det svårare för landets passagerarplan att tanka utomlands och köpa reservdelar, sade iranska UD på tisdagen.

”Att vägra tanka passagerarplan med bränsle är en omänsklig handling vilken kränker internationella normer”,  sade iranska UD:s talesman Ramin Mehmanparast.

”Vi har informerat berörda myndigheter att motverka de länder som agerar i strid med principerna samt vidta nödvändiga åtgärder”.

Iranska nationella flygbolaget IranAir har haft problem med tankning på europeiska flygplatser sedan oktober förra året när många västerländska företag slutade sälja bränsle till flygbolaget i enighet med de nya amerikanska sanktionerna som förbjuder export av raffinerade oljeprodukter till Iran.

Washington har intensifierat sina sanktioner mot Iran förra veckan genom att svartlista IranAir tillsammans med en stor iransk hamnoperatör och därigenom öka flygbolagets problem.

IranAir sade i oktober att det skulle utmana bränsle-sanktionerna i en internationell domstol.

Nya utfärdade sanktioner mot IranAir och dess dotterbolag IranAir Tours förra veckan grundades på att de hade vid flera tillfällen transporterat militärutrustning på uppdrag av iranska regeringen, bland annat missiler, raketer och titanplåtar, sade USA: s finansdepartement. Teheran förnekade dock anklagelserna.

Den iranska dagliga Sharq rapporterade på måndagen att IranAir ska inte längre kunna göra tankning i Belgrad, en situation som började efter att österrikiska olje- och gaskoncernen OMV upphörde att leverera bränsle till flygbolaget på Wiens flygplats.