Artikel, Nyheter

Våldsamt handgemäng i Teheran mellan prästerskapets olika fraktioner

En våldsam sammandrabbning utbröt mellan ett stort antal  Khamenei- och Ahmadinejad-anhängare vid Imam Hussein-torget i huvudstaden, runt 18-tiden lokaltid den sjunde maj, rapporterar iranpressnews på lördagen på sin webbsida. De olika fraktionerna attackerade varandra med machete och andra tillhyggen. Flera personer från bägge lägren har skadats under sammandrabbningen, som enligt rapporter var så våldsam att säkerhetsstyrkor inte vågade gå emellan och stoppa ligisterna.

En halv timme senare hade specialstyrkor från säkerhetsstyrkan spärrat av uppfarten till Enqelab-vägen från Imam Hussein-torget för allmänheten och vanliga bilar.  Området kryllar av kravallpoliser, basiji-milismän och civilklädda agenter. Men polisen blandar sig inte i och det verkar som att de har bestämt sig för att stå passivt vid sidan om under denna oklara händelse. Ingenting tyder på att något läger har för avsikt att ge upp när svartklädda män åker fram och tillbaka i flock på motorcyklar samtidigt som de gormar och skriker åt varandra, rapporterar iranpressnews vidare på sin hemsida på lördag.

Vid 19-tiden, rådde det fortfarande ett skräckläge på Teherans gator, i synnerhet i de östliga och centrala delarna av huvudstaden. Basiji-milismän åker fram och tillbaka på sina motorcyklar medan ett stort antal säkerhetspoliser är stationerade i området, vid Imam Hussein-, Enqelab- och Azadi-torget. Det finns för närvarande ingen information om antalet döda och skadade efter det våldsamma handgemänget mellan prästerskapets olika fraktioner.

De statliga medierna och landets inhemska internetsidor har än så länge inte rapporterat om sammandrabbningen. Säkerhetsstyrkans närvaro kring Ahmadinejads bostad i Narmak-området är iögonfallande och mycket större än under normala omständigheter.

Dagens våldsamma sammandrabbning kommer en dag efter rapporter om att Khamenei under ett möte skulle ha ställt ett ultimatum till Ahmadinejad om att acceptera hans beslut om att återinrätta prästmannen Moslehi som underrättelse minister eller avgå.

Lördagens händelse är en kulminering av den senaste tidens konflikter mellan prästerskapets makthavare. Det är också ett förverkligande av hoten från Ahmadinejad-fraktionen som tidigare hade varnat för att ta konflikten på  gatorna, vilket var rapporterad av Förenade Föreningar för ett Fritt Iran i en artikel av den 23 april, läs här.