Dotter till chefen för iranska rättsväsendet arresterad för spioneri

Dotter till chefen för regimens så kallade rättsväsende arresterades i mitten av oktober av revolutionsgardet anklagad för att ha spionerat för Storbritannien, enligt rapporter från Iran.

Zahra Larijani anklagas för att ha försett brittiska tjänstemän med mycket känslig information om Teherans förvärv av höganrikade kärnteknisk material som används i kärnstridsspetsar.

Revolutionsgardet och dess underrättelseorgan utreder nu hennes kontakter med Storbritanniens ambassad i Teheran och den brittiska underrättelsetjänsten.

Hon anklagas dessutom för att ha skickat information om regimens hemliga militära kärnvapenprogram till officerare från brittiska underrättelsetjänsten.

General Wahid Haqqanian, en högt uppsatt tjänsteman vid den högsta andlige ledaren, Khemeneis kontor och Hussein Taib, chef för revolutionsgardets underrättelsetjänst, ansvarar för utredningen.

”Zahra Larijani har bankkonton hos den turkiska banken Halkbank och ADB-banken i Abu Dhabi och har fört över stora belopp till dessa två banker”, skriver AMADE News, en nyhetssida som tillhör de så kallade reformister.

Hon har enligt AMADE:s uppgifter erkänt att hennes far var medveten om hennes kontakt med brittiska utrikesdepartementet och det faktum att hon spionerade åt dem.

Hon erkänner också att de flesta av mötena med säkerhetstjänstemän från den brittiska ambassaden i Teheran ägde rum i staden Tabriz, i nordöstra delarna av landet.

Källor nära den högsta andlige ledaren säger att Khamenei avser att avskeda chefen för regimens så kallade rättsväsende, Sadiq Larijani, om utredningen visar att han var medveten om sin dotters handlingar.

Sadeq Larijani är en av de över 80 regimtjänstemän som förts upp på EU:s sanktionslista med anledning av deras ansvar i systematiska människorättskränkningar i Iran.

Två privata medier i Iran avslöjade förra året att Sadeq Larijani har fört över stora summor från borgen och skadestånd som betalats till rättsväsendet till flera egna privata konton, vilket FFFI rapporterade om vid tiden. Avslöjandet visade att chefen för regimens så kallade rättsväsende hade 63 personkonton i sitt eget namn som höll närmare 1000 miljarder toman (ca 27.5 miljarder kr) och som tillsammans genererade 65 miljoner dollar (ca 597 miljoner kr) per månad i vinst i form av sparränta.

Samtidigt bekräftar iranska rättsväsendets egen nyhetstjänst på tisdagen att dödsstraffet mot forskaren Ahmadreza Djalali, iransk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige, för spioneri i Iran.

FFFI rapporterade om dödsdomen mot Djalali, verksam vid Karolinska institutet i Solna, när det meddelades i lördags.

”Ahmadreza Djalali, som är forskare i katastrofmedicin, anklagas för spioneri för Israels räkning. Han påstås ha haft kontakter med den israeliska säkerhetstjänsten Mossad som lett till mord på flera iranska kärntekniska experter”, rapporterar TT på tisdagen.

”Enligt åklagaren Abbas Jafari Dolatabadi har Djalali vidarebefordrat information om cirka 30 betydelsefulla iranier till Mossad. Sammantaget har han enligt åklagaren träffat åtta företrädare för den israeliska säkerhetstjänsten”, rapporterar TT vidare genom att citera Associated Press (AP).

Svenska utrikesdepartementet fördömer dödsstraffet och avser att ta upp ärendet med iranska företrädare, ”även på hög nivå”, enligt TT.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger till TT att regeringen inte tar ställning till brottsanklagelserna, men att utrikesdepartementet har vänt sig till iranska [regimens] myndigheter för att protestera och kräva att straffet ska ändras.