Nyheter

Iran lovar tre miljoner kronor för att dödar Rushdie

Iranska regimen slår fast prissumman för den som dödar brittisk-indiska författaren, Salman Rushdie, till 300.000 dollar (2,8 miljoner kronor). Det tillkännager nyhetsbyrån, Tasnim News, som kontrolleras av revolutionsgardets utlandsstyrka Quds-styrkan, på söndagen.

Beslutet kommer i samband med en exposition för att fira årsdagen av, Khomeinis fatwa (religiöst dekret) mot författaren där “den islamiska revolutionens grundare” satte ett pris på hans huvud efter hans roman ”Satansverserna” som publicerades 1988.

Tasnim lyfte även fram ett citat från Khomeini i detta avseende vid den tiden där han säger att ”jag är rädd för att om 10 år från nu vill vissa analytiker ifrågasätta detta dekret på grund av diplomatiska principer.”

Främst på grund av detta och för att fatwan inte ska glömmas bort helt faställde deltagarna vid expositionen belöningen till 1,081 miljard toman (2,8 miljoner), rapporterar Tasnim på söndagen.

Prissumman finansieras och garanteras av över 40 statliga och icke-statliga institutioner och betalas ut till hen som dödar Salman Rushdie.

Svenska Akademien tog förra året avstånd från fatwan i en skrivelse för yttrandefrihet, 27 år efter att den först utfärdades av Khomeini.