Avrättningar

23 avrättningar under en vecka i Iran

Iranska regimen avrättade fem fångar genom hängning i ett fängelse i staden, Kerman, i södra Iran och en 24-årig man genom offentlig hängning i Chalmeh Sang, en by nära staden Mashhad i nordöstra delar av landet. Dessa avrättningar verkställdes under helgen enligt rapporter från Iran.

En annan fånge avrättades genom offentlig hängning den nionde november i staden Shiraz i södra Iran.

Mellan den sjunde och åttonde september, när UD:s kabinettssekreterare befann sig i Iran för att diskutera ökad handel med Teheran, avrättade regimen tre fångar i städerna Mahabad och Qazvin genom hängning samt två kurdiska fångar i ett fängelse i staden Qorveh.

Därmed har iranska regimen verkställt 23 avrättningar under en vecka, mellan den sjunde och 13 november.

Den åttonde november berövades en fång synen på båda ögonen som straff under regimens lag om religiös vedergällning (Qisas). Mannen straffades för att ha kastat syra i ansiktet på en fyraårig flicka som förlorade synen, enligt rapporter i internationella medier.

Iranska regimens vice utrikesminister Majid Takht Ravanchi betonade i förra veckan att avrättningar och Qisas är ”Irans” röda linjer under de kommande diskussionerna med EU.

Iranska regimens så kallade rättsväsende dömde samtidigt 12 personer till böter och ett års fängelse vardera, enligt rapporter från Iran.

Samtliga hade gripits i samband med en demonstration i 2015 i protest mot regimens säkerhetsstyrkor som anklagades för en ung kvinnas självmord i staden, Sardasht.

Farinaz Khosravani, en ung hotellvärdinna, tog sitt eget liv genom att hoppa ut genom ett fönster på det hotell där hon jobbade för att undkomma bli våldtagen av en säkerhetsagent som bodde där.