Opinion

Uran ger ny ledtråd till Irans tidigare kärnvapenprogram

Obama-administrationen säger att upptäckt från Internationella atomenergiorganets inspektion förra året pekar på ett vapenprogram, det rapporterar Wall Street Journal (WSJ) den 19 juni.

Obama-administrationen har dragit slutsatsen att uranpartiklar som upptäcktes förra året vid en hemlig iransk militärbas kom sannolikt från landets tidigare hemliga kärnvapenprogram, skriver WSJ och hänvisar till kommentarer från nuvarande och tidigare statstjänstemän.

WSJ konstaterar att upptäckten motsäger Teheranregimens långvariga förnekande att den bedrev ett kärnvapenprogram i syfte att tillverka kärnvapen.

Enligt rapporten påträffade utredare från FN:s kärntekniska övervakningsorgan, IAEA, spår av konstgjord uran vid Parchin-anläggningen.

Upptäckten kom i samband med en utredning som kom till efter kärntekniköverenskommelsen mellan iranska regimen och världens sex stormakter i juli förra året.

Iranska regimen hävdar att anläggningen har använts för att utveckla och testa konventionella vapen. Partiklarna var det första fysiska beviset förutom satellitbilder och dokument från avhoppare som stöder anklagelserna om att Teheran har bedrivit ett program i syfte att tillverka kärnvapen.

Under förra årets kärntekniköverenskommelse har iranska regimen åtagit sig att ge IAEA tillgång till samtliga misstänkta kärnanläggningar. Men det är inte klart om regimen i Teheran skulle tillåta IAEA att återvända till Parchin eftersom den beskriver anläggningen som en militärbas.

Iranska regimens tjänstemän har sagt vid flera tillfällen att förra årets besök av Parchin-anläggningen kommer inte att upprepas.

IAEA-chefen fick göra ett ceremoniellt besök på Parchin-anläggning under ett besök i Iran i september förra året, vilket FFFI rapporterade om vid tiden.

Iranska regimen har också stoppat IAEA:s inspektörer från att intervjua iranska forskare inblandade i landets misstänkta kärnteknikprogram.

Läs Wall Street Journals rapport om IAEA:s upptäckt och iranska regimens tidigare kärnvapenprogram här …