Nyheter

Irak förnekar vapenhandel med Iran

Iranska regimen har slutit ett avtal med Irak om att sälja vapen och ammunition till Irak till ett värde av 195 miljoner dollar (ca 1,3 miljarder kronor), rapporterade nyhetsbyrån Reuters i måndags. Den påstådda affären som uppges ha undertecknats i november förra året innebär ett brott mot FN:s nuvarande sanktioner mot iranska regimen och riskerar att återigen frysa relationerna mellan Iran och väst.

Den irakiska regeringen avvisade på tisdagen uppgifterna från Reuters och förnekade att landet har undertecknat ett avtal om att köpa vapen, ammunition och annan militärutrustning från Iran. Vita huset har uttryckt sin oro över uppgifterna och sade att det skulle vara bekymrande om ett sådant avtal har undertecknats mellan Iran och Irak. Obama-administrationen pressar nu irakiska regeringen på högsta nivå för ett svar och meddelar samtidigt att ska fortsätta dryfta frågan med Irak trots dess förnekande.

Irakiska premiärministern, Nouri al-Maliki, är beroende av iranska regimens politiska stöd för att kunna hålla sig kvar vid makten och säkra en tredje mandatperiod efter valet i april i år. Sedan amerikanska trupper lämnade Irak har iranska regimen flyttat fram sina positioner i landet och allt fler bedömare anser att dagens regering i Irak är en marionettregering i Teherans händer. Visa experter menar även att iranska regimen har idag ett större inflytande i irakisk politik än USA.