Folkliga protester, Nyheter

Iran: Ökade tillslag mot civila samhälle

Iranska regimen varnade under söndagen för att nya säkerhetsåtgärder kommer att träda i kraft i landet. De mer drakoniska säkerhetsåtgärderna inkluderar hårdare tillslag mot kvinnor och deras grundläggande rättigheter.

Åtgärderna införs i syfte att öka regimens kontroll över det civila samhället av rädsla för folkliga protester i Iran i framtiden.

Ibrahim Raeisi, första ställföreträdare för prästerskapets rättsväsende sade i kommentarer till regimens medier att alla som orsakar socialstörning ska ”behandlas med krafttag”.

Raeisi tillade: ”Om vi lättar på vår hållning, kommer folk att utnyttja [läget]. Vi bör inte bortse från den roll som kravallpolisen spelar i samhället. Om fiender får kännedom om någon känslig fråga då kommer de att ta nästa steg … Rättsväsendet kommer på allvar ta itu med alla som försöker orsaka oordning i samhället.”

De senaste omgångarna av repressiva åtgärder mot kvinnor, i synnerhet, har varit i kraft sedan april med strikta klädkoder och tvång för bärande av slöjor. De är en del av regimens ”plan för att öka den allmänna säkerheten” som lanserades först i april 2007.

Iranska regimens olika repressiva organ såsom Basij-milisen, civilklädda agenter och moralpolis har implementerat straffåtgärderna kraftfullt på allmänna platser, gator och torg och landets universitet.