Folkliga protester, Nyheter

Folket bojkottar regimens skenval

Rapporter från Iran under fredagen vittnade om en omfattande bojkott av regimens skenval. Vallokalerna gapade tomma över hela landet fram till fredagsmiddagen, lokal tid. 88% av de röstberättigade i landet bojkottade presidentvalet trots att regimen förlängde tidsfristen två gånger.

Detta enligt Irans demokratiska opposition, Folkets Mojahedins sociala nätverk i Iran, som övervakade närmare 14000 vallokaler i landets samtliga 31 provinser.

Det lutar åt att bli en andra valomgång mellan Masoud Pezeshkian och Saeed Jalili då ingen av kandidaterna ser ut att få över 50% av rösterna, enligt rapporter från internationella och svenska medier.

Detta är ett hårt slag mot regimen och försvagar den högste ledaren, Khameneis ställning ytterligare. Regimen strävar samtidigt efter att skapa hajp kring sitt presidentval för att sedan hävda legitimitet. Pezeshkian har därför målats upp som en så kallade reformist för att locka folket till vallokalerna och för att framställa regimens skenval som en ”demokratisk process”.

Tidigare rapportering från gårdagen presidentval i Iran

Endast en miljon personer, vilket motsvarar 1,6%, deltog i presidentvalet under de första två och en halv timmarna, enligt regimens ministerium för kommunikation och informationsteknologi.

Regimens högste ledare Khamenei har uttryckt oro över den landsomfattande bojkotten och vädjat om ökat valdeltagande.

”Den Islamiska republikens överlevnad, styrka, värdighet och ära i världen beror på folkets deltagande i valet”, sade Khamenei och tillade. ”Ni säger att vissa tvekar. Jag finner ingen anledning till tvekan … Varför skulle man tveka att göra något som kostar ingenting, kräver ingen ansträngning, tid eller press.”

Iranska regimens tidigare president, den så kallade reformisten, Mohammad Khatami, röstade i dagens skenval. Hans deltagande fick stor uppmärksamhet i regimens medier för att väcka hopp och uppmuntra folk att rösta. Men dagens massiva bojkott visar att iranska folket förkastar regimen i sin helhet och strävar efter en demokratisk republik.

Regimen tvingar också fångar i landets fängelser att rösta i valet med hot och påtryckningar, enligt rapporter.

Det kommer även rapporter om ett stort säkerhetspådrag från regimen, framförallt i huvudstaden Teheran. Repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet är i högsta beredskap för att förhindra och slå ner folkliga protester i samband med dagens skenval.

Iranska oppositionsledaren: dagens bojkott ett tecken på att iranska folket förkastar regimen

Den demokratiska oppositionskoalitionen, NCRIs valda president, Maryam Rajavi, gratulerade det modiga folket i Iran för deras starka vilja och beslutsamhet. Hon beskrev den massiva bojkotten som ett rungande nej till diktatur och en avgörande röst från det iranska folket för att avsätta regimen.

”Bojkotten [idag] är ett hårt slag mot Khameneis skenval. Detta är ett avgörande förkastande av det religiösa tyranni som styr Iran och signalerar den förestående segern för ett fritt Iran under en demokratisk republik”, sade den iranska oppositionsledaren i ett uttalande på X och tillade.

”Den landsomfattande bojkotten, tillsammans med aktiviteter från motståndsenheter mot prästerskapets envälde som har ockuperat vårt land och usurperat vårt folks suveränitet, signalerar den dödliga inverkan av Ebrahim Raisis död på Khameneis krisdrabbade regim. Dessa utvecklingar avslöjar regimens skandalösa försök att iscensätta ett högt valdeltagande.”

Klipp från tomma vallokaler och stort säkerhetspådrag i Iran