Pressmeddelande

EU måste terrorstämpla revolutionsgardet

EU:s utrikeschef och utrikesministrar träffas imorgon i Luxemburg, för att bland annat diskutera situationen i Mellanöstern.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar utrikesministern Tobias Billström (M) att kräva att EU omedelbart terrorstämplar iranska regimens revolutionsgarde, i linje med uppdraget från riksdagen och Europaparlamentets senaste Iranresolution.

Iranska regimen och revolutionsgardet utgör ett direkt hot mot Sverige och EU. Det är också det största hindret mot ett fritt och demokratiskt Iran samt stabilt Mellanöstern. När det iranska folket tydligt förkastar den religiösa diktaturen för en demokratisk republik ser regimen en eskalering och ett större krig i regionen som enda utväg för att överleva.

En Iranpolitik utifrån sanktioner, starka fördömanden och dialog uppmuntrar bara regimen att fortsätta sitt oacceptabla beteende. Deeskalering i regionen och en tvåstatslösning är omöjligt utan ett fritt och demokratiskt Iran. Därför bör EU och Sverige stödja det iranska folket, som fortsätter upproret mot regimen, utkräva regimen på ansvar och förbjuda revolutionsgardet.

Bakgrund:

EU:s utrikeschef Josep Borrell hävdar att unionen inte kan terrorstämpla revolutionsgardet utan ett domstolsbeslut.

Många ifrågasätter dock hans påstående eftersom det finns tydliga bevis på att revolutionsgardet har varit och är involverat i terrorism. Revolutionsgardet bistår och samarbetar med Hizbollah och Hamas, grupper som redan är terrorstämplade av EU.

Sveriges Radio avslöjade tidigare i år hur en iransk terrorcell ska ha infiltrerat Sverige och planerat flera mord här på uppdrag av revolutionsgardet.

Agentparet satt häktade i Sverige under 2021, misstänkta för stämpling till terroristbrott, enligt Sveriges Radios dokumentärserie ”Agenterna”. Men åklagaren beslutade att utvisa dem istället för att väcka åtal.

Den sjunde februari rapporterar Ekot följande:

”Enligt uppgifter till Ekot fanns det mer underrättelseinformation om det misstänkta parets planer, som Sverige hade fått från ett annat land. Men Sverige ska ha hindrats från att använda informationen vid en eventuell rättegång eftersom den då hade blivit känd för fler, bland annat de misstänkta agenterna själva.”