Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Regimen ökar avrättningar och förtrycket mot kvinnor

Iranska regimen har verkställt minst 14 avrättningar hittills i april enligt rapporter från Iran. Ett av offren var en 19-årig kvinna identifierad som Marjan Hajizadeh. Hon var avrättad tillsammans med sin man, Esmail Hassaniani, genom hängning i staden Zahedans centrala fängelse efter tre år i fängelse. Hon var endast 16 år när hon arresterades.

Iranska regimen genom förde över 860 avrättningar förra året, vilket är den högsta siffran sedan 2015.

En dödsdömd fånge från den iranska folkgruppen Baluchier avled i Zahedan-fängelset på tisdagen. Ahmad Gorgij avled sedan fängelsevakterna vägrade honom medicinsk behandling. Han satt i fängelse i fem år och led från en svår hjärt- och njursjukdom sedan ett år tillbaka.

Ökat förtryck mot kvinnor

De nya avrättningarna kommer samtidigt som den högste ledaren Khamenei kräver krafttag mot de kvinnor som bryter mot regimens repressiva slöjtvång.

”Var och en bör följa slöjlagstiftningen”, sade han i ett tal den tredje april och betonade. ”Regeringen och rättsväsendet är ansvariga för att uppfylla sina religiösa och lagliga åtaganden när det gäller frågan om slöjan.”

”Från och med i dag kommer polisen i Teheran, såväl som i andra provinser, att implementera åtgärderna mot denna typ av överträdelser från slöjlagstiftningen”, sade huvudstadens polischef Abbas Ali Mohammadian under ett tv-framträdande tidigare i veckan, rapporterar TT och AFP.

Vågen av avrättningar och det ökade kvinnoförtrycket är regimens svar på de fortsatta protesterna i Iran där kvinnor spelar en framträdande roll. De utgör den andra sidan av regimens eskalering i Mellanöstern och syftar till att förhindra framtida folkliga uppror.

Verkställda avrättningar i april

Onsdagen 17 april: Faramarz Tayyeb Bakhsheh, Sadegh Tajik, och Hossein i Qezelhessar fängelse i staden Karaj.

Måndagen 15 april: Behrouz Namdar, Mostafa Abdi, Javad Beigi, Ghasem Nasrollahzadeh, och Ali Ahmadi i Vakilabad fängelset i staden Mashhad.

Söndagen 14 april: Arsalan Hashemi i staden Hamedans centrala fängelse.

Lördagen 13 april: Abuzar Salem in staden Esfehans centrala fängelse. Abolfazl Salem och Afshin Bagh Shirin i staden Uromiyehs centrala fängelse.

Söndagen 7 april: Alireza Marzban in staden Shirazs centrala fängelse.

Fredagen 5 april: Hassan Ali Mirza Nia i staden Khorramabads centrala fängelse.