Mänskliga Rättigheter

EU uppdaterar människorättssanktioner mot Iran

EU beslutade att förlänga sina människorättssanktioner mot iranska regimen den fjärde april med ytterligare ett år. Samtidigt uppdaterade rådet sanktionslistan med 17 nya namn däribland flera befälhavare inom revolutionsgardet och statliga säkerhetsstyrkor (SSF).

Några av namnen är Ahmad Radan, chef för statliga säkerhetsstyrkor (SSF), Hossein Taeb, rådgivare till revolutionsgardets befälhavare och Asadollah Jafari, chef för rättsväsendet i Esfehan-provinsen.

De på listan är anklagade för delaktighet i allvarliga människorättskränkningar och förtryck av det iranska folket.

FFFI välkomnar rådets beslut att förlänga straffåtgärder mot regimtjänstemän. ”Vi uppmanar samtidigt EU och Sverige att göra mer för att åtala och lagföra de som finns på EU:s sanktionslista. De är ansvariga för allvarliga MR-brott”, sade FFFI:s EU-representant, Massud Kiani.