Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Iranska regimen ökar avrättningar och trycket på politiska fångar

Iranska regimen fortsätter att avrätta fångar och öka trycket på politiska fångar för att stoppa det växande folkliga upproret. Regimen avrättade fyra fångar igår genom hängning i Qezelhessar-fängelset. Tre av fångarna var identifierade som Karamat Nazarkhani, Iman Shabani och Bahman Fathollahzadeh, enligt uppgifter till FFFI.

Regimen avrättade även fyra andra fångar en dag tidigare i fyra olika städer. Akram Karimpour var avrättad i staden Hamedan, Habib Darvishi Zamanabadi i Kermanshah, Mohsen Mehri i Ilam och en annan fånge i staden Tabriz.

Den 15 januari avrättade regimen 35-årige Yaghoub Alimoradi, en tyngdlyftare från staden Nahavand, genom hängning.

Regimen ökar också trycket på politiska fångar genom att förneka dem vård och medicinsk behandling.

Sverige och EU måste agera för att rädda liv

Iranska nationella motsåndsrådet (NCRI) har i flera uttalanden varnat för att politiska fångarnas liv är i fara. FFFI backar den iranska oppositionskoalitionens uppmaning om åtgärder från FN och människorättsrådet för att rädda livet på politiska fångar. Sverige och EU bör vidta skyndsamma åtgärder för att stoppa avrättningar och säkra frigivning av politiska fångar i Iran.

FFFI ställer sig också bakom NCRI:s krav på att en internationell utredningsgrupp besöker iranska regimens fängelser för att träffa och intervjua politiska fångar.

Ökat tryck på politiska fångar

Jamsheed Gorgij, arresterad i samband med det folkliga upproret i staden Zahedan i oktober 2022, avled till följd av en hjärtattack i ett fängelse i staden den första januari. Det efter att fängelsevakterna vägrade honom livsnödvändig vård och behandling, trots hans kritiska hälsotillstånd.

På samma sätt vägrar regimen flytta den politiske fången Hamed Ghareh Oghlani till sjukhus för vård. Hamed Ghareh Oghlani avtjänar ett 13-årigt fängelsestraff i exil i Torbat Jam-fängelset och lider av svår epilepsi.

Han har hungerstrejkat sedan den 12 januari i protest mot denna omänskliga behandling. Fängelsevakterna har svarat med att flytta honom till isoleringscell den 16 januari istället för ett sjukhus.

Mehdi Maarabi, 32 år gammal, är en annan politisk fånge som regimen nekar vård trots att han lider av en hjärtsjukdom. Han tillhör den arabiska folkgruppen i Iran och avtjänar ett 30-årigt fängelsestraff i exil i Torbat-e Jam-fängelset (d.v.s. i ett fängelse som är långt ifrån fångarnas hemstad).

Han arresterades 2015 tillsammans med tre andra kollegor, som regimen avrättade 2016. Att han avtjänar sitt fängelsestraff i exil i den nordöstra staden Torbat-e Jam har gjort det svårt för hans familj i Khuzestan (i södra Iran) att besöka honom. Regimen har ignorerat hans upprepade begäran om överföring till ett fängelse i den södra staden Ahwaz.

Politiska fångar dömda för medlemskap i oppositionen Folkets mojahedin (PMOI/MEK)

Masoumeh Sanobari är en annan politisk fånge som är under ökat tryck från regimen. Hon greps i december 2022 under det folkliga upproret och har hållits frihetsberövad i isoleringscell i Fardis-fängelset i staden Karaj under 13 månader. Regimens så kallade rättsväsende dömde henne till nio års fängelse i mars förra året. Regimen anklagade henne för medverkan i aktiviteter mot staten genom medlemskap i den demokratiska opposition, Folkets mojahedin (PMOI/MEK).

Tillståndet är också kritiskt för politiska fångarna Ebrahim Khalil Sadiqi Hamedani i Khoy-fängelset och hans son Parsa Sadiqi i Naqadeh-fängelset. 65-årige Ebrahim, som har svår diabetes, och hans son har hungerstrejkat under de senaste två veckorna i protest mot omänskliga förhållanden i fängelset och att de nekas vård. Bägge var dömda till 19 års fängelse för medlemskap i den demokratiska opposition, Folkets mojahedin (PMOI/MEK) och propaganda mot systemet.