Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Iran: Demonstranter och tidigare politiska fångar avrättade i hemlighet

Avrättningsvågen fortsätter i Iran. Den 30 november avrättade regimen två personer från den baluchiska folkgruppen. Offren identifierades som Nasser Azbagzehi (Rakhshani) och Nasser Aalizehi. De avrättades i staden Zahedan.

Regimen avrättade också ytterligare tre fångar en dag tidigare. Offren identifierades som Morad Biranvand och Morad Garavand. De avrättades i staden Khorramabad.

Det tredje offret identifierades som Masoud Bassak och avrättades i staden Kashan.

Därmed har den iranska regimen avrättat minst 31 personer under de senaste nio dagarna. Ett av offren var en kvinna, enligt uppgifter. Hon avrättades den 25 november i Lakan-fängelset i staden Rasht.

Några av de avrättade var tidigare politiska fångar och personer som arresterades i samband med de senaste årens folkliga protester. Nedan följer flera sådana fall.

Frihetsberövad demonstrant avrättad i hemlighet

En frihetsberövad demonstrant avrättades i största hemlighet den 23 november i Hamedans centrala fängelse. Milad Zohrevand, 21 år gammal, hade gripits i samband med 2022 års folkliga uppror i Iran.

Bild från Iran Human Rights Monitor

Milad avrättades av regimen på grund av påhittade anklagelser om delaktighet i mordet på en underrättelseagent från revolutionsgardet, identiferad som Ali Nazari, under folkliga protester 2022 i staden Malayar.

Regimen verkställde dödsstraffet i största hemlighet utan att informera familjen. Trots familjens önskan vägrade revolutionsgardet att skicka Milads kropp till hemstaden och förbjöd en begravningsceremoni där.

Familjen begravde honom i staden Hamedan den 24 november under stort säkrhetspådrag från regimen. Endast ett fåtal familjemedlemmar fick närvara i ceremonin, enligt rapporter till FFFI.

Samtidigt skickade regimen ett stort antal säkerhetsagenter och väpnade styrkor till Milads hemstad, Malayar, för att förhindra och stoppa eventuella protester mot regimen.

Hemlig avrättning av politisk fånge

Iranska regimen avrättade en 32-årig politisk fånge genom hängning i Sepidar-fängelset i staden Ahwaz den 28 november.

Hani Albu-Shahbazi
Bild från Iran Human Rights Monitor

Hani Albu-Shahbazi tillhörde Irans arabiska folkgrupp. Han hade blivit dömd till döden för anklagelser om krigföring mot Gud (Moharebeh) och påstådd inblandning i mordet på två av regimens agenter från underrättelseministeriet och revolutionsgardet.

Hani Shahbazi, från staden Falahiyeh (Shadegan), greps under ett våldsamt tillslag mot folkliga protester i staden i december 2019. Dessa protester var en följd av de landsomfattande protesterna som började i november 2019 och pågick sedan dess.

Enligt rapporter tvingade regimen fram ett erkännande genom allvarlig tortyr. Revolutionsdomstolen i staden Abadan dömde honom till döden för krigföring mot Gud baserat på detta tvångsframkallade erkännande.

Tidigare politisk fånge avrättad

Tidigt på morgonen den 25 november verkställde den iranska regimen dödsdomen mot den tidigare politiske fången Ali Saber Motlagh. Avrättningen verkställdes i hemlighet i Lakan-fängelset i staden Rasht.

Ali var en politisk fånge som satt frihetsberövad i flera år under 1980-talet, anklagad för att stödja den iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI/MEK). Han greps på nytt av regimen 2020 med anklagelser om delaktighet i mordet på en av regimens säkerhetsagenter 1981. Han förnekade dock dessa anklagelser.

Under sin tid i fängelset utsattes Ali för tortyr och långa förhör av regimens underrättelseministerium.

I februari 2021 inledde Ali en hungerstrejk i protest mot sin godtyckliga arrestering. Strejken pågick i flera månader och hans fysiska hälsa försämrades allvarligt med tanke på hans befintliga lever- och njursjukdomar. Trots detta vägrade regimen att tillhandahålla nödvändig vård för att öka påtryckningarna mot honom i fängelset.

I maj 2023 publicerade det iranska nationella motståndsrådet (NCRI) en konfidentiell lista från den iranska regimen som inkluderade över 2200 högprioriterade politiska och samvetsfångar. Ali Saber Motlagh fanns med på listan och var klassificerad som en ”särskild fånge” av regimens så kallade rättsväsende.