Engagemang, Nyheter

Exiliranier fördömer FN för beslutet att låta iranska regimen leda Social Forum

Exiliranier och sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) höll en demonstration utanför FN:s högkvarter i Genève på fredagen i samband med FN:s människorättsråds årliga möte, 2023 Social Forum.

Deltagarna protesterade mot FN:s beslut att låta iranska regimen stå värd för och leda det årliga mötet med det civila samhället.

Exiliranierna fördömde FN och beskrev beslutet som ett hån mot det iranska folket som fortsätter kämpa för frihet och demokrati trots regimens brutala nedslag. De betonade att beslutet skadar FN:s rykte och gör narr av FN:s principer.

Uppmärksammar regimens grymheter och hedrar offren

Deltagarna hedrade de demonstranter som dödats under de folkliga protesterna i Iran. De uttryckte också sitt stöd för iranska folkets frihetskamp och krav på regimskifte för en demokratisk republik.

Regimen slog brutalt ner folkliga protester i november 2019. Precis på samma sätt försöker den idag krossa det folkliga uppror som pågår i landet sedan förra året. Revolutionsgardet och regimens andra säkerhetsorgan dödade närmare 2500 demonstranter och arresterade tiotusentals. Många av offren var barn, ungdomar och kvinnor.

Exiliranierna uppmärksammade dessutom regimens systematiska människorättskränkningar och senaste tidens ökade avrättningar i landet som nått rekordnivåer. Inte mint iranska regimens president, Ebrahim Raisis inblandning i massakern på 30 000 politiska fångar i iranska fängelser 1988.

Kritiserar världssamfundets eftergifter till iranska regimen

FN borde ha bannlyst Iran, krävde exiliranierna, eftersom regimen ser det civila samhället och iranska folket som sitt fiende.

Exiliranierna kritiserade det internationella samfundet och väst för att fortsätta belöna iranska regimens terrorism och förtryck med ekonomiska och diplomatiska eftergifter.

Ordförande för NCRI:s utrikesutskott, Mohammad Mohaddessin, betonade i sitt tal till demonstrationen att regimen inte kan undgå sitt öde och måste ge efter för iranska folkets vilja.

”Ingen i världen kan rädda regimen i Iran. Världssamfundets eftergifter må försvåra iranska folkets frihetskamp men den kan inte rädda regimen. Iranska folket kommer att besegra den religiösa diktaturen i Iran”, sade han i sitt tal.

En annan av talarna var Asal Rezapour, representant för föreningen, Ung Forum för en Demokratisk Republik i Iran, från Luxemburg. Hon instämde i fördömandet av FN och tillade.

”Hur kan ambassadörer för civiliserade länder acceptera en sådan förödmjukelse att delta i ett möte som leds av en regim som är världens främsta bödel?”

Över 100 människorättsaktivister och Nobelpristagare fördömer FN

NCRI tog upp regimens historiska och nuvarande MR-brott under en presskonferens igår i samband med öppnandet av 2023 Social Forum. Ett brev signerat av mer än 100 människorättsaktivister och Nobelpristagare som fördömer FN:s beslut presenterades också under presskonferensen.

”Den iranska regimen är ökänd för att ha begått massakern 1988, dagliga avrättningar och för att heta till krig. Att tillåta denna regim ta över och leda en prestigefylld FN-plattform undergräver mänskliga rättigheter, underblåser terrorism och äventyrar regional och global fred”, skriver de framstående människorättsaktivisterna i sitt brev.

Många länder instämde i fördömandet bland dem USA:s ambassadör till FN:s människorättsråd som bojkottade mötet, rapporterar brittiska Independent.

2023 Social Forum

FN:s råd för mänskliga rättigheters årliga möte, 2023 Social Forum, pågår i år mellan den andra och tredje november vid FN:s högkvarter i Genève.

Social Forum är ett möte som FN:s människorättsråd arrangerar varje år. FN:s människorättsråd beskriver det årliga mötet som ett unikt forum för öppen och interaktiv dialog mellan det civila samhället, representanter för medlemsstaterna samt mellanstatliga organisationer, kring ett tema som rådet väljer varje år.

Årets möte fokuserar på hur vetenskap, teknologi och innovationer bidrar till främjandet av mänskliga rättigheter, särskilt inom ramen för återhämtning efter pandemin.