Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Iran: Två avrättningar per dag under senaste 30 dagarna

Iranska regimen fortsätter sin avrättningsvåg med 20 nya avrättningar under de senaste tre dagarna.

Den 18 oktober avrättade regimen 10 fångar genom hängning i en massavrättning i Qezelhessar-fängelset . Samma dag avrättade regimen även en fånge från den iranska folkgruppen Baluchier i staden, Zahedans centrala fängelse. Offret var identifierad endast genom sitt efternamn, Khodabakhsh.

Sex fångar var avrättade den 17 oktober i flera iranska fängelser. Uppgifter till FFFI identifierar offren enligt följande.

Yaser Golzardian och Sajjad Moradi avrättade i Kermanshahs centrala fängelse.

Nader Karami avrättade i Gorgans centrala fängelse.

Ali Barzang Chaman (från den iranska folkgruppen, Baluchier) och Nazem Abayi avrättade i Esfehans centrala fängelse.

En fånge identifierad endast som Ketabi i Rashts centrala fängelse.

De andra av offren var avrättade mellan 14 och 15 oktober, enligt uppgifter till FFFI.

Regimen bemöter folkliga protester med avrättningar

Regimen och dess så kallade rättsväsende har därmed verkställt 69 avrättningar under de senaste 30 dagarna, alltså mer två avrättningar per dag.

De ökade avrättningarna syftar till att skapa en atmosfär av rädsla i det iranska samhället samtidigt som regimen inte kunnat slå ner det växande folkliga upproret för förändring genom sin kväsning.

Amnesty har påpekat att regimen använder dödsstraff som ett politiskt verktyg för att slå ner och tysta det folkliga missnöjet.

Sverige och EU måste agera

FFFI fördömer de ökade avrättningarna i Iran som slår nya rekord varje dag och stöder iranska folkets frihetskamp och uppror för förändring.

Mynttorget, Stockholm, 2023-10-07: Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), håller en manifestation till stöd för det folkliga upproret och kampen för en demokratisk republik i Iran.
Manifestation, Mynttorget, 7 oktober: Svensk-iranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), stöder det folkliga upproret och kampen för en demokratisk republik i Iran.

FFFI uppmanar dessutom Sverige och EU att vidta omedelbara åtgärder för att stoppa dessa avrättningar. Det genom att agera i internationella sammanhang och i FN för att skicka en oberoende, internationell utredningsgrupp till Iran för att inspektera regimens fängelser och möta politiska fångar samt frihetsberövade demonstranter.

Sverige och EU bör även villkora fortsatta diplomatiska relationer med Teheranregimen med en omedelbar frigivning av samtliga politiska fångar, frihetsberövade demonstranter och utländska medborgare.