Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: 70 avrättade under senaste 30 dagarna med 10 nya hängningar i veckan

Iranska regimen avrättade ytterligare 10 fångar genom hängning i flera städer i måndags. Sju av offren var från den iranska folkgruppen Baluchier.

Tre av de avrättade Baluchierna var Abdul Samad Khadem, Ya’qub Ejbari, Mohammad Anwar Barahoui och Ghanbarzehi. De var avrättade i staden Zahedans centrala fängelse.

De andra balutchiska fångarna var identifierade som Rasoul Naroui, Saeed Rigi, Abdul Reza Qalavand.

De andra avrättade fångarna var Abdul Ghafoor Toomaj, Mehran Amiri och Jamil Abdullahzadeh.

Därmed har regimen närmare 70 avrättningar under de senaste 30 dagarna, enligt uppgifter. Avrättningarna är riktade framförallt mot Baluchier från Sistan och Baluchistan-provinsen där det förekommer intensiva regimkritiska protester nästan var dag.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) uppmanar FN och EU att fördöma dessa avrättningar i ett uttalande på måndagen. Den iranska oppositionskoalitionen manar också det internationella samfundet till att vidta skyndsamma åtgärder för att stoppa dessa avrättningar innan regimen genomför nya massaker i landets fängelser.

Agenter från regimens underrättelseministeriet sköt och dödade ett 10-årgt barn i stadsdelen Delgan i provinsen under söndagen, enligt rapporter. Offret var identifierat som Ehsan Yousef Zehi.

De ökade avrättningarna och användning av dödsstraff är en del av regimens desperata försök att skapa en atmosfär av rädsla i samhället och stoppa de regimkritiska protesterna.

Högt uppsatta regimtjänstemän och statliga medier varnar dagligen om nya folkliga protester i framtiden. De pekar på flera politiska, ekonomiska och sociala kriser som regimen inte förmår eller vill lösa eftersom den prioriterar sina repressiva säkerhetsorgan och revolutionsgardet.