Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: Tvåbarnsmamma riskerar dödsstraff efter 52 dagar i häktet

Maryam Abbassi Nikou, 42-årig tvåbarnsmamma, har suttit frihetsberövad i Dowlatabad-fängelset i staden Shahinshahr, i Esfehan-provinsen, i 52 dagar utan åtal.

Maryam riskerar nu dödsstraff sedan hon står anklagad för att ha förolämpat profeten.

Hennes godtyckliga frihetsberövande har väckt allvarliga farhågor om hennes välmående och rättsprocessens gång.

Maryam var misshandlad och arresterad under natten den 26 juni när regimens underrättelseagenter genomförde en räd mot hennes bostad. Agenterna letade då efter hennes dotter som inte var hemma vid räden.

Men de arresterade Maryam och lovade familjen att hon skulle vara tillbaka ett vanligt förhör. Men hon var istället häktad i underrättelseministeriets häkte och flyttad henne senare till Dowlatabad-fängelset.

Maryams fall är nu hänskjuten till en av stadens domstolar. Regimen har utsett en advokat som ska representera henne under förundersökningen efter att ha vägrat henne rätten att välja sin egen försvarsadvokat.

Maryams 17-åriga dotter, Bita Shafii, var arresterad tidigare av regimens säkerhetsorgan efter att ha protesterat mot gasattacker mot flickskolor i Iran. Hon stod enligt uppgifter upp mot både domaren och förhörsledarna och försvarade sig själv. De svarade med att bryta hennes fingrar.

Bita släpptes efter en tid sedan regimen beslutade att skjuta upp hennes straff med ett år.