Nyheter

Domstol häver förbudet mot iranska oppositionens årliga demonstration i Paris

En domstol i Paris hävde franska polisens beslut att förbjuda den iranska oppositionens årliga demonstration i ett beslut på fredagen. Därmed kommer iranska oppositionen att hålla sin demonstration till stöd för ett fritt Iran som planerat på Vauban-torget i Paris under lördagseftermiddagen, den första juli.

Domstolen dömde också Paris prefektur att betala 1500 euro (ungefär 17700) i böter till arrangörerna.

FFFI välkomnar domstolens beslut och kommer att delta i lördagens demonstration tillsammans med svensk- och exiliranier för att stödja det iranska folket och den folkliga frihetskampen för en demokratisk och sekulär republik.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) välkomnade beslutet som en seger för demokrati och yttrandefrihet.

”Domstolen lät inte att demokrati och yttrandefrihet offras i en uppgörelse med den religiösa fascismen i Iran genom sitt beslut. Detta är ett hårt bakslag för prästerskapets envälde och eftergiftspolitiken”, skriver NCRI i ett uttalande på fredagen och tillade.

Att förbjuda demonstrationen med hänvisning till säkerhetsskäl ”var alltid en löjlig ursäkt. Verkligheten var att man ge efter för utpressning från en regim som sätter rekord i antalet avrättningar och är den internationella terrorismens gudfader.”