Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: Fem journalister åtalas för ’propaganda mot staten’

Teherans revolutionsdomstol skickar kallelser till tre journalister och medieaktivister som arresterats i samband med det folkliga upproret.

Saeedeh Shafiei, Mehrnoush Zarei Hanzaki och Nasim Soltanbeigi, som alla bor i Teheran, står åtalade för ”propaganda mot staten” och ”sammansvärjning och maskopi mot systemet”.

Rättegången kommer att börja den tredje juli i avdelning 26 av Teherans revolutionsdomstol, enligt uppgifter till FFFI.

Saeedeh Shafiei, författare och journalist, arresterades den 22 januari 2023 av regimens säkerhetsstyrkor i sitt hem i Teheran. Hon släpptes mot en borgen på 500 miljoner tomans (ungefär 381 000 kr).

Mehrnoush Zarei Hanzaki arresterades den 12 februari 2023 av regimens säkerhetsstyrkor i Teheran. Hon har arbetat för olika nyhetsbyråer däribland ILNA, ISNA, Chelcheragh och ANA.

Mehrnoush fördes först till avdelning 2A i häktet på Evin-fängelset, som kontrolleras av revolutionsgardets underrättelsetjänst. Hon släpptes i mitten av februari. Hon led av migrän under sin tid i häktet men fick inte tillgång till medicin.

Nasim Sultan Beigi, tidigare studentaktivist och journalist, arresterades av revolutionsgardets underrättelsetjänst vid flygplatsen den 11 januari 2023. Hon överfördes till Evin-fängelset och släpptes mot borgen den tredje februari 2023.

Revolutionsdomstolen dömde också journalisterna Zahra och Hoda Towhidi till ett års fängelse för ”propaganda mot staten” och ”sammansvärjning och maskopi mot systemet”. De båda journalisterna arresterades den 22 september 2022, en vecka efter att det pågående folkliga upproret började.

De satt i häktet i nästan tre månader och släpptes mot borgen den 17 december 2022. Zahra Towhidi avtjänar redan en tidigare dom i Evin-fängelsets kvinnoavdelning.

Iran under prästerskapets styre är ett av världens största fängelser för journalister och ligger längs ner i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex varje år.